Business Hi-Tech

RCS&RDS va fi evaluata la 2,5 mld. euro prin listarea la Bursa din Londra

RCS&RDS va fi evaluata la 2,5 mld. euro prin listarea la Bursa din Londra
09.10.2007, 18:43 57

Operatorul telecom RCS&RDS intentioneaza sa obtina 500 mil. dolari (354 mil. euro) din listarea unui pachet de actiuni reprezentand 15% din capital la Bursa de Valori de la Londra, oferta publica fiind prevazuta pentru inceputul lunii decembrie.
Compania, care are afaceri in Romania, dar si in alte tari din Europa Centrala si de Est, este astfel evaluata la 3,5 miliarde de dolari (2,48 mld. euro). RCS&RDS si-a dublat anul trecut afacerile din Romania la 221,7 mil. euro, iar profitul net a crescut de opt ori, la 35 mil. euro. Operatorul nu a comunicat veniturile sau numarul de clienti pe care il detine pentru operatiunile din Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia. Compania furnizeaza servicii de televiziune prin cablu, internet, comunicatii de date si telefonie si are in total circa 4,8 milioane de clienti.
Conform oficialilor companiei, fondurile obtinute din listare vor fi utilizate pentru finantarea extinderii operatiunilor companiei in alte tari din regiune.
"Principala prioritate este dezvoltarea afacerilor actuale si cresterea gradului de penetrare pe segmentul triple play (internet, televiziune si telefonie intr-un singur pachet - n.r.), majorarea numarului de abonati si lansarea in conditii adecvate a operatiunilor in sectorul 3G, dar asta nu inseamna ca nu avem in vedere si alte tari din regiune", a afirmat, citat de Reuters, presedintele si directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea. Aceasta este prima declaratie oficiala a reprezentantilor RCS&RDS legata de listarea companiei la Londra, operatiune gestionata de bancile de investitii Morgan Stanley (SUA) si UBS (Elvetia).
Oficialii RCS&RDS spun ca nu au definitivat planurile de extindere, dar iau in calcul intrarea pe pietele din Slovenia, Bosnia si Macedonia.
RCS&RDS este detinut de omul de afaceri roman Zoltan Teszari, 37 de ani, si fondurile de investitii EPIC si Quadrant, prin intermediul Cable Communications Systems (Olanda). Teszari este un om de afaceri extrem de discret, el neacordand pana in prezent niciun interviu unei publicatii sau unui post de televiziune - desi face afaceri inca din 1990. Prima poza cu omul de afaceri a fost publicata in urma cu aproximativ doua luni de publicatia Bihoreanul.
Teszari a intrat in afaceri la 18 ani, in 1990, cand vindea inghetata la toneta. Ulterior a importat si distribuit cornete si prafuri de inghetata, iar in 1995 a cumparat televiziunea prin cablu TVS Oradea de la actualul presedinte al Consiliului Judetean, Alexandru Kiss, dupa care a inghitit mai multe firme similare din tara.
Daca listarea de la Londra va avea loc conform planurilor RCS&RDS, operatiunea il va consacra pe Zoltan Teszari ca un nou miliardar in euro al Romaniei, alaturi de Ion Tiriac si Dinu Patriciu. Teszari controleaza aproximativ 60% din RCS&RDS - actiuni ce valoreaza 2,1 mld. $ (1,5 mld. euro) daca valoarea de piata de 3,5 mld. $ a companiei va fi confirmata prin listarea la bursa din Londra. Listarea RCS&RDS ar fi a doua operatiune de acest tip derulata de o companie din Romania la Londra, dupa ce in octombrie 2006 grupul farmaceutic A&D Pharma a lansat tranzactionarea actiunilor sale pe aceeasi platforma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO