Business Hi-Tech

Reducerea costurilor, prioritate pentru noul CEO al Vodafone

16.09.2008, 12:36 22

Vittorio Colao, noul director executiv al grupului Vodafone, a demarat in cursul acestei luni un proces de schimbari ale managementului celui mai mare operator de telefonie mobila din lume, si a semnalizat relansarea unui "razboi" ce are drept scop reducerea costurilor, scrie Financial Times.

Semnalul lansat de Colao pentru reducerea costurilor in cadrul Vodafone vine la mai putin de doua luni de cand Vodafone a lansat un avertisment surpriza privind nivelul veniturilor grupului.

Michael Combes, 46 de ani, un fost senior manager in domeniul financiar in cadrul France Telecom, urmeaza sa devina luna viitoare seful operatiunilor europene ale Vodafone. La data nominalizarii, Vodafone a subliniat performantele lui Combes in domeniul reducerii costurilor, care a fost perfectionat pe durata mandatului sau la France Telecom.

Programul de transformare lansat de France Telecom in 2005 s-a concentrat atat pe reducerea datoriilor si majorarea dividendelor, cat si pe lansarea unor noi produse. Dar Combes a plecat de la France Telecom in 2006, dupa ce compania a lansat un avertisment privind nivelul veniturilor.

Jerry Dellis, analist la JP Morgan, spune ca prima reactie la vestea numirii "este de asteptat sa fie temperata din cauza amintirilor privind vremurile dificile de la France Telecom". Totusi, "Combes are un istoric foarte bun in ceea ce priveste reducerea costurilor", a adaugat el.

Alti doi analisti, care nu au dorit sa-si decline identitatea, au manifestat rezerve mai mari fata de numirea lui Michael Combes, scrie FT. Ca director financiar de facto al France Telecom el a plecat din companie la scurt timp dupa ce grupul a avertizat ca va inregistra un ritm de crestere al veniturilor mai mic decat cel estimat anterior, au declarat cei doi analisti. Combes a plecat de la FT pentru a deveni presedinte si director executiv al TDF, o companie franceza care ofera servicii de transmisiuni pentru posturi de televiziune si de radio. El va ramane presedinte al TDF si dupa ce se va alatura Vodafone, unde va prelua al doilea cel mai important post din cadrul grupului. Operatiunile europene ale Vodafone au generat aproximativ 75% din venituri in anul fiscal 2007/2008, iar avertismentul Vodafone privind nivelul veniturilor, emis in iulie, are la origine problemele grupului in Spania.

Un alt semn al campaniei de reducere a costurilor ce va fi declansata de Vodafone este numirea lui Terry Kramer, seful resurselor umane, pe pozitia de director de strategie si imbunatatire a afacerilor, scrie Financial Times. Mandatul sau include sarcina de a identifica metode de reducere a costurilor.

Colao va diviza in doua organizatii divizia dedicata pietelor emergente, doi manageri urmand sa fie desemnati sa conduca operatiunile din aceste regiuni. Primul va raspunde de Europa Centrala si Africa in timp ce al doilea va superviza afacerile Vodafone din Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO