Business Hi-Tech

Revolutie in hands-free?

12.01.2004, 00:00 22

O companie americana a dezvoltat o noua tehnologie care permite conectarea fara fir a echipamentelor de tip hands-free pentru telefoanele mobile.
Aura Communications, companie care apartine celebrului Massachusetts Technology Institute (MIT), a folosit in loc de cunoscutul Bluetooth - care functionaza cu ajutorul undelor radio - un sistem de comunicare pe baza de magnetism indus electric. Noul sistem realizat de ei este compus dintre-un kit, care se conecteaza la telefonul mobil printr-o mufa obisnuita si un dispozitiv head-set, care se prinde pe urechea utilizatorului. In acest mod sunt rezolvate mai multe probleme, spun specialistii MIT. In primul rand, costul de productie scade, deci noul produs este mult mai ieftin decat concurentii cu Bluetooth. In al doilea rand, se rezolva problema interferentelor radio si a duratei bateriei. Primul gadget pe baza acestei tehnologii a fost prezentat la Consumer Electronic Show (CES) la Las Vegas de compania Fonegear. El costa 75 de dolari, in timp de un hands-free wireless "clasic" ajunge la 2-300 de dolari. Specialistii Fonegear spun ca sistemul poate fi folosit la 90% din telefoanele de pe piata, iar la restul poate fi adaptat. O singura baterie mica (AA) opereaza kitul, ea rezistand peste 24 de ore in convorbire continua (trei luni in stand-by). Intre kit si head-set se formeaza un camp magnetic, care este specific fiecarui echipament. "Daca doi utilizatori se afla in apropiere, nu vor auzi unul convorbirea altuia, pentru ca kit-ul trece automat pe intensitati diferite ale campului", a explicat unul dintre participantii la proiect. Exista insa si neplaceri. Campul magnetic nu ofera o raza larga de acoperire, ci poate receptiona semnalul numai pe o raza de un metru in jurul kitului. "Nu poti lasa telefonul pe birou si tu sa te plimbi prin camera", a explicat unul dintre specialisti. Bluetooth ofera o raza de acopeire de aproape 10 metri in jurul echipamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels