Business Hi-Tech

Rezultatele Alcatel-Lucent, sanctionate pe Bursa

25.01.2007, 20:18 14

Competitia stransa pe piata retelelor wireless si veniturile reduse obtinute de la consumatorii din Statele Unite au creat un trimestru fiscal "dificil" pentru Alcatel-Lucent, al doilea mare producator de echipamente telecom din lume, scrie International Herald Tribune.
Compania s-a confruntat marti cu o scadere drastica a preturilor actiunilor, la numai doua luni dupa fuziunea de 8,8 mld. euro. Veniturile pro-forma din ultimul trimestru al anului trecut au scazut cu 16%, de la 5,25 mld. euro la 4,42 mld. euro.
Actiunile pe bursa din Paris au scazut cu 12,3%, inchizand la 9,6 euro. Aceasta a condus la o depreciere a valorii de piata de peste 10%. Patricia Russo, directorul executiv al companiei, a declarat ca recentele tranzactii si "cea mai mare fuziune din industrie" au afectat titlurile companiei, generand incertitudine.
"In ultimele luni, aceste tranzactii au creat incertitudine pentru clienti si angajati, pe termen scurt, in conditiile in care ne-am concentrat asupra dezvoltarii portofoliului de produse si a structurii organizationale a noii companii", a declarat Russo.
Achizitia Lucent de catre Alcatel a fost privita de ambele companii ca pe o solutie necesara pentru a creste puterea de negociere a preturilor in fata consolidarii printre clientii lor - operatorii telecom. Anuntul de marti insa subliniaza faptul ca fuziunea nu a fost suficienta pentru a stabili un echilibru.
"Pe o piata atat de competitiva, Alcatel-Lucent a hotarat sa ia masuri pentru a reduce si mai mult costurile", a precizat Russo.
Alcatel-Lucent va disponibiliza 9.000 de locuri de munca, reprezentand 10% angajatii noii companii.
Compania nu a oferit detalii despre noile masuri, insa a precizat ca se asteapta la reducerea costurilor cu cel putin 600 mil. euro in 2007, in comparatie cu estimarea anterioara de 400 mil. euro.
Pentru anul fiscal 2006, veniturile pro-forma au scazut la 18,3 miliarde de euro, fata de suma de 18,6 miliarde de euro inregistrata in 2005, insa oficialii companiei au precizat ca se asteapta la o crestere a vanzarilor in 2007.
Actiunile rivalului Ericsson au scazut cu 0,7% pe bursa din Stockholm, inchizand la 28,3 coroane suedeze (3,11 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels