Business Hi-Tech

Rezumatul romanului vine prin SMS

21.11.2005, 18:46 18

Anumite opere literare clasice ar putea fi oferite studentilor in versiuni scurte de cateva randuri, prin SMS, pentru a-i ajuta pe acestia sa se pregateasca mai bine si mai repede pentru examene, au precizat oficialii Dot Mobile, companie din Marea Britanie care are in plan sa ofere acest serviciu.

Practic, opere cunoscute vor fi condensate intr-un rezumat de cateva cuvinte prin care sa fie descrise cele mai importante momente ale actiunii. Spre exemplu, versiunea scurta a faimoasei replici a lui Hamlet din opera shakespeariana cu acelasi nume "To be or not to be, that is the question" (A fi sau a nu fi, asta este intrebarea) ar fi "2b? Nt2b? ???", au explicat oficialii companiei.

"Multi sunt insa de parere ca anumite opere clasice sunt foarte mari pentru a putea fi rezumate in mod eficient", a precizat John Sutherland, profesor universitar in cadrul University College London, care participa la acest proiect.

"Spre exemplu, operele lui Charles Dickens sunt ample, insa trebuie amintit ca autorul si-a inceput cariera ca stenograf, iar daca el putea sa rezume opere complexe, vom putea si noi", a mai spus el.

Serviciul Dot Mobile este pe de-o parte sustinut si privit ca fiind un mare ajutor pentru a memora ideile principale dintr-o opera literara, iar pe de alta foarte criticat, scrie BBC News Online.

"SMS-urile cu rezumatul operelor sunt ridicole. Practic se pierde esenta literaturii - nuantele, imaginile artistice, ironiile pe care autorul le plaseaza in text", este de parere Oliver Kamm, scriitor si comentator politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO