Business Hi-Tech

Romania, mediocra din punct de vedere al tehnologiei

11.03.2005, 00:00 24


Desi industria IT&C din Romania are unele din cele mai mari procente de crestere din Europa de Est, din punct de vedere al utilizarii tehnologiei si a exploatarii oportunitatilor din domeniu suntem tot in a doua jumatate a clasamentului la nivel mondial, locul 53 intre 104 tari luate in calcul de Forumul Economic Mondial (WEF) in studiul sau anual Global Information Technology Report 2004-2005.


Anul acesta, Statele Unite pierd din nou statutul de cea mai tehnologizata tara a lumii, iar pe primul loc urca Singapore, care era anul trecut pe locul al doilea. In pozitia secunda a ajuns Islanda, iar pe trei a urcat Finlanda, vedeta din 2003, cand ocupase locul intai. Americanii nu au pierdut din cauza lipsei de activitate, sustin specialistii, ci doar pentru ca tarile celelalte au avansat mai rapid datorita investitiilor in domeniu sau a reglementarilor noi.


Danemarca este pe locul patru, confirmand faptul ca scandinavii sunt printre cei mai pasionati de tehnologie. De exemplu, Japonia este abia pe locul opt, Marea Britanie pe 12, iar Franta pe 20. Statele Unite au picat pe locul al cincilea, iar pe sase vine inca o tara nordica, Suedia.


Romania era anul trecut pe locul 62 in raportul Forumului Economic Mondial, ceea ce inseamna ca totusi am progresat simtitor.


Desi locul 53 nu este tocmai de invidiat, in randul est-europenilor stam destul de bine. Cea mai avansata tara din regiune este Estonia, pe locul 25. Slovenia a ajuns pe 32, Ungaria in pozitia 38, iar Republica Ceha a urcat pe 40. In schimb Croatia a ajuns pe locul 58, Polonia abia pe locul 72, Bulgaria pe 73, iar Serbia pe 79. Republica Moldova sau Ucraina nu sunt prezente in studiul de anul acesta. Federatia Rusa este de asemenea in urma Romaniei, pe locul 62.


Europa de Est sta in general mai bine decat America de Sud in raportul Forumului Mondial.


Analistii spun ca activitatea de reglementare a pietelor si investitiile straine mai mari au urcat in top tarile din regiune. Reformele adoptate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana ne-au ajutat sa fim mai performanti in economica mondiala, sustin specialistii WEF.


Raportul ia in calcul nu numai dezvoltarea industriei locale, ci si gradul de utilizare a tehnologiilor IT si de comunicatii in sectorul public si privat, pregatirea pentru guvernarea online (e-government) si alti asemenea factori. Pe langa informatiile oficiale puse la dispozitie de guvernele tarilor analizate, Forumul Economic Mondial ia in calcul datele disponibile de la institutii precum Banca Mondiala, Uniunea Internationala pentru Telecomunicatii (ITU) sau agentii de cercetare precum Pydamid. De asemenea, la calcularea "notelor" primite de tari a contribuit un studiu realizat impreuna cu directorii executivi (CEO) ai companiilor din domeniul IT&C care activeaza in aceste tari. Raportul a mai scos la iveala si un alt element interesant. Analizand indicii principali din perioada 2001-2005, analistii Forumului Economic Mondial spun ca diferentele dintre tarile in curs de dezvoltare si cele avansate (digital divide) continua sa se reduca intr-un ritm tot mai sustinut. In plus, se pare ca nivelul investitiilor in industria IT&C are intr-adevar o legatura directa cu productivitatea generala a economiei locale.


Acest lucru, care a fost dezbatut in mod curent in ultimii ani, avea si suporteri infocati, dar mai ales adversari de temut. Studiul WEF privind IT&C, comparat cu topul performantelor economiilor publicat tot de aceasta organizatie, demonstreaza ca natiunile unde sunt investiti bani mai multi in acest sector sunt mai performante din punct de vedere economic.


Raportul complet al Forumului Economic Mondial poate fi gasit pe site-ul organizatiei (www. weforum.org) si poate fi cumparat pentru 60 de lire sterline (86,5 euro). dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO