Business Hi-Tech

Romanii au cea mai mare pofta de mobile din UE

29.09.2008, 20:44 32

Cu un avans de 5,5 milioane al numarului de utilizatori de telefonie mobila, Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere a ratei de penetrare a telefoniei mobile din Uniunea Europeana, conform datelor din raportul de activitate al Autoritatii Nationale de Comunicatii (ANC).

Astfel, rata de penetrare a telefoniei mobile din Romania a crescut anul trecut cu 25,5%, pana la 106,2%, avansul numarului de cartele sim active peste cel al populatiei Romaniei aratand ca tot mai multi utilizatori prefera sa utilizeze doua sau chiar trei telefoane mobile.
Aproximativ 26% din populatia din mediul urban are doua telefoane mobile, in timp ce 9% din locuitorii de la orase folosesc chiar trei telefoane mobile, conform unui studiu realizat de compania Germanos. Anual, in Romania se vand circa 4 milioane de telefoane mobile, in valoare de peste 300 mil. euro.
Anul 2007 a reprezentat un record pentru piata locala de telefonie mobila, in care s-a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de utilizatori, pe fondul inaspririi concurentei dintre operatorii de pe piata locala. Cosmote, unul dintre cei mai agresivi jucatori din piata, a adaugat 2,37 milioane de clienti in 2007, urmat de Orange (1,8 milioane) si Vodafone (1,1 milioane).
Dupa Romania, cele mai mari rate de crestere din UE au fost inregistrate de Portugalia si Grecia, unde rata de penetrare a telefoniei mobile a avansat cu 19%. In tari ca Spania, Suedia si Luxemburg rata de penetrare a scazut fata de 2006.
Romania se afla pe locul 12 in UE cu o rata de penetrare a telefoniei mobile de 106%, primele locuri fiind ocupate de Italia si Grecia, cu o rata de 140%.
Cu aproape 23 de milioane de utilizatori la finele lui 2007, Romania este a saptea piata de telefonie mobila din Uniunea Europeana, dupa numarul de cartele sim active.
Cele mai mari piete de telefonie mobila din UE sunt Germania (peste 93 milioane de utilizatori), Italia (87 milioane de utilizatori) si Marea Britanie (72 milioane de utilizatori).
Rata de crestere a numarului de utilizatori de telefonie mobila de pe piata locala a incetinit fata de 2007, insa primii trei operatori din piata au contabilizat deja 1,8 milioane de utilizatori noi in primul semestru din 2008.
Adaugand la cifrele raportate de Orange, Vodafone si Cosmote si cei peste 800.000 de utilizatori care au primit gratuit de la RCS&RDS in 2008 un mobil si o cartela sim, rezulta ca in prima parte a acestui an s-au inregistrat pe piata locala circa 2,6 milioane de noi cartele sim active.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO