Business Hi-Tech

RomTelecom lanseaza servicii Internet de business cu echipamente Cisco

02.06.2005, 19:53 26

Operatorul de telefonie RomTelecom a incheiat impreuna cu producatorul de echipamente de comunicatii Cisco un contract pentru realizarea unei retele nationale de servicii de trafic de date destinate serviciilor Internet pentru mediul de business.

Valoarea contractului nu a fost facuta publica, insa analistii vorbesc de mai multe milioane de euro, nefiind exclus ca investitia sa se duca pe mai multi ani la peste 10 milioane de euro. RomTelecom precizeaza ca serviciul va fi lansat la "preturi competitive".

Operatorul a instalat echipamente din seria Cisco 12000 in 8 puncte de prezenta (PoPs) si echipamente din seria Cisco 7200 in 40 de orase.

De asemenea, RomTelecom a instalat o retea de banda larga, metropolitana, pentru Bucuresti, care consta in patru inele de fibra optica bazate pe tehnologia Cisco Gigabit Ethernet. In tara, RomTelecom are peste 30.000 km de fibra optica.

"Este un proiect care va misca mediul de business in ansamblul sau, pentru ca pana acum a lipsit asa ceva, lucru care a dat un avant important serviciilor de Internet fara fir (wireless)", a declarat pentru ZF Michael Ganser, vicepresedinte Cisco responsabil cu Europa Centrala si de Est.

"Am vazut acest lucru intamplandu-se in celelalte tari din est, care au avut astfel de initiative din timp", a precizat el.

Reteua de date cu cea mai mare capacitate din tara are iesire in 43 de zone metropolitane din tara, dar va merge si dupa ceilalti clienti. "Daca exista cerere si in afara acoperirii, vom merge cu firul pana la client", a declarat pentru ZF Pieter Bakker, director executiv comercial al RomTelecom.

RomTelecom ofera si servicii de tip VPN (Virtual Private Network), pentru companiile care vor sa isi interconecteze sediile raspandite in toata tara. Tinta sunt companiile mici si medii, pentru care solutia liniei inchiriate este prea scumpa, a spus Bakker.

RomTelecom are in acest moment peste 2.500 de clienti de servicii integrate de comunicatii. "Vom lucra cu integratorii de sisteme pentru oferte speciale pentru proiectele complexe de informatizare", a precizat Bakker.

Practic, Cisco a furnizat RomTelecom o retea de comunicatii IP de tip NGN (Next Generation Network), care va putea permite nu numai servicii Internet, ci si servicii adaugate pentru abonati. "Ne pregatim in viitorul apropiat pentru servicii video, pentru a avea o oferta serioasa de tip triple play", a declarat Pieter Bakker.

Reteaua va permite pe viitor furnizarea de servicii de telefonie IP. "Nu ne gandim sa trecem la telefonia IP imediat, cum au facut alti operatori europeni, dar cu siguranta ca in viitorul apropiat vom putea discuta despre asa ceva", a precizat Bakker.

Noua retea este de fapt baza serviciului de acces Internet de tip ADSL, care vizeaza mediul corporate, si in viitorul apropiat si mediul rezidential.

"Valoarea medie a facturii de telefon este sub 10 euro pe luna. Noi nu putem furniza ADSL sub 20-22 de euro pe luna pentru a fi rentabil", a spus Bakker.

Acest contract este de fapt primul pas spre dezvoltarea pietei, care va creste in timp pentru a ajunge la nivelul celei din Europa, a apreciat Michael Ganser.

Serviciile vor fi extinse pe viitor si spre segmentul consumer, o data cu cresterea pietei, cand va exista o cerere importanta pe piata si o solutie pentru reducerea costurilor, astfel incat sa fie acceptate de utilizatorul final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels