Business Hi-Tech

Romtelecom se lupta sa ramana in acest an cu 3 milioane de clienti la telefonia fixa

22.10.2007, 20:12 15

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, are drept obiectiv sa limiteze numarul clientilor care renunta la serviciile sale in favoarea celor furnizate de concurenta, pentru a incheia anul cu aproximativ trei milioane de clienti.
Intentia operatorului de a avea la sfarsitul anului aproximativ trei milioane de clienti a fost exprimata de Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom. Declaratia sefului Romtelecom a fost facuta la finele saptamanii trecute la Bucuresti, in cadrul unei intalniri cu o delegatie de jurnalisti din Grecia, la care au participat si Panagis Vourloumis - CEO al grupului elen OTE, Michalis Tsamaz - director executiv adjunct al Cosmote Grecia si Nikolaos Tsolas - CEO Cosmote Romania, conform unor surse apropiate companiei. Presa din Romania nu a avut acces la intalnire.
Romtelecom a pierdut in intervalul decembrie 2005 - iunie 2007 circa 870.000 de clienti, numarul clientilor de pe telefonia fixa fiind astfel la jumatatea anului de 3,087 milioane. Operatorul a pierdut in primul semestru al acestui an mai multi clienti decat in perioada echivalenta a anului trecut, dar numarul plecarilor din retea a intrat pe o tendinta de scadere. Conform managementului OTE, rezultatele la noua luni ale Romtelecom si Cosmote Romania precum si ale retailerului GSM Germanos sunt in conformitate cu obiectivele stabilite, in pofida reducerii bazei de clienti si a concurentei ridicate in privinta tarifelor.
Romtelecom a inregistrat un profit net de 21,2 milioane euro la sase luni, in crestere cu 45,2% fata de perioada ianuarie-iunie 2006, in timp ce veniturile au stagnat, la 439,4 milioane euro, desi numarul de linii a scazut cu 18,1%, la 3,087 milioane.
Confruntata cu o concurenta puternica din partea operatorilor de cablu TV si telefonie mobila, Romtelecom mizeaza pe servicii precum cele de acces la internet si televiziunea prin satelit pentru a-si mentine clientii pe telefonia fixa si pentru a crea noi centre de venituri. Operatorul avea la finalul S1 176.000 de clienti pentru serviciile de acces la internet si 232.000 pentru cele de televiziune prin satelit.
Unul dintre cei mai mari concurenti ai Romtelecom este operatorul de cablu TV RCS&RDS, care are circa un milion de clienti pe telefonia fixa si circa 500.000 pentru accesul la internet. RCS&RDS, care a lansat recent si serviciile de telefonie mobila in orasul Oradea, intentioneaza sa se listeze in luna decembrie la Bursa din Londra pentru a obtine fonduri de circa 500 mil. dolari.
In ceea ce priveste planurile de listare la bursa ale Romtelecom, managerii OTE au precizat la intalnirea din Bucuresti ca au recomandat Guvernului roman, care detine circa 45,9% din companie, sa amane listarea operatorului la bursele din Bucuresti si Londra.
Conform presei internationale, managerii OTE au spus ca amanarea listarii are rolul sa asigure un rezultat pozitiv pentru investitori, in conditiile in care exista temeri legate de reducerea numarului de abonati. Reprezentantii OTE au precizat ca listarea nu mai reprezinta un obiectiv pe termen scurt, ci o optiune pentru viitor.
Reprezentantii OTE au declarat ca se asteapta ca operatorul Cosmote Romania sa obtina profit EBITDA in 2008 si profit net in 2009. In privinta Germanos, OTE intentioneaza sa mareasca numarul de magazine cu 45 de centre, pana la sfarsitul anului, pentru a aduce numarul total la 200. Romtelecom intentioneaza sa deschida inca sapte magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO