Business Hi-Tech

Romtelecom si Cosmote si-au marit veniturile

Romtelecom si Cosmote si-au marit veniturile
26.11.2008, 18:37 18

Romtelecom si Cosmote, companii care activeaza pe una dintre cele mai competitive piete, au raportat in T3 venituri mai mari, insa au inregistrat evolutii diferite in ceea ce priveste profitul. Romtelecom a inregistrat profit operational, in timp ce Cosmote si-a redus pierderile. Cele doua companii, care fac parte din acelasi grup, sunt controlate de OTE (Grecia) si Deutsche Telekom (Germania).

Romtelecom, cel mai mare jucator de pe telefonia fixa, a inregistrat in T3 un profit operational inainte de plata dobanzilor si taxelor (EBIT) de 1,7 mil. euro, in scadere cu 77% fata de anul precedent. In T3, veniturile Romtelecom au crescut cu 2,1%, la 214 mil. euro, pe fondul unei scaderi usoare a numarului de clienti pe telefonia fixa, compensate insa de cresteri pe noile segmente de business pe care se concentreaza operatorul (internet si televiziune). Numarul de clienti pe televiziunea prin satelit a crescut in T3 cu 6%, la 559.000, in timp ce numarul de utilizatori ai serviciilor internet a urcat cu 12%, la 567.000. Veniturile din serviciile de date ale companiei au crescut cu 53% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Avand de infruntat o concurenta dura din partea Orange, Vodafone si RCS&RDS, Romtelecom a inceput sa lanseze oferte impreuna cu Cosmote pe piata rezidentiala si de business.
La 9 luni Romtelecom a afisat o pierdere operationala de 14,4 mil. euro, fata de un profit de 33,1 mil. euro anul trecut. Costurile salariale ale Romtelecom au scazut la 9 luni cu
20 mil. euro (12%), la 146,6 mil. euro, pe fondul reducerii personalului cu circa 2.000 de persoane (18%). Rezultatele financiare la 9 luni sunt influentate de costuri exceptionale marcate doar in acest an de operator: 36 mil. euro pentru reducerea de personal si alte 4 mil. euro pentru servicii de consultanta externe pentru restructurare.
Cosmote a anuntat in T3 o pierdere operationala inainte plata dobanzilor si taxelor (EBIT) de 6 mil. euro, cu 76% mai mica decat anul trecut, in timp ce veniturile au crescut cu 108%, la 86,6 mil. euro, pe fondul cresterii puternice a numarului de clienti. Baza de clienti a Cosmote a urcat cu 86% fata de anul trecut, la 5,246 milioane clienti.
Cosmote a obtinut in T3, pentru a doua oara in istoria companiei, un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de 13,2 mil. euro, fata de pierderea de 9 mil. euro inregistrata in urma cu un an. La 9 luni, veniturile Cosmote au urcat cu 93,4%, la 203 mil. euro, in timp ce pierderile operationale s-au redus cu 27,5%, la 45,3 mil. euro. Rezultatul OIBDA a fost unul pozitiv, de 10,6 mil. euro, fata de o pierdere de 27,4 mil. euro anul trecut.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO