Business Hi-Tech

Ruşii care au 10% din Facebook se listează la Londra

Ruşii care au 10% din Facebook se listează la Londra

Autor: Magraon Andreea

10.10.2010, 23:49 37

Mail.ru, cel mai mare portal de internet din Rusia, care deţine10% din reţeaua de socializare Facebook intenţionează să listeze labursa de la Londra cea mai importantă subsidiară a companiei,relatează cotidianul britanic Financial Times.

Subsidiara, denumită tot Mail.ru, are o valoare de piaţă de 5miliarde de dolari. Cei mai mari investitori ai Mail.ru suntoligarhul rus Alişer Usmanov, acţionar şi la clubul britanic defotbal Arsenal, şi Iuri Milner, actualul director executiv algrupului, şi omul de afaceri Grigori Finger. Compania a angajatbăncile americane de investiţii Goldman Sachs, JPMorgan şi MorganStanley pentru a pregăti listarea. Mail.ru era cunoscut anteriorsub numele Digital Sky Technologies.

Necunoscută în afara Rusiei până anul trecut, când a cumpărat 2%din acţiunile Facebook pentru 200 de milioane de euro, Mail.ru adevenit unul dintre principalii investitori din Silicon Valley. Areacţiuni la ICQ, un serviciu de mesagerie deţinut anterior deportalul american AOL, şi Zynga, producătorul de jocuri online.

Oferta publică iniţială va include 25% din subsidiară, careinclude un sfert din acţiunile grupului la Facebook, şi acţiuni lacele mai mari reţele sociale din Rusia, Vkontakte andOdnoklassniki, şi la Mail.ru.

În urma achiziţiei a 2% din acţiunile Facebook, reţeaua desocializare a fost evaluată la 10 miliarde de dolari. Analiştiisusţin că în prezent participaţia Mail.ru la Facebook este de 10%,după ce compania a cumpărat acţiuni şi de la angajaţii reţelei.

Compania rusească a decis să includă o parte din acţiunileFacebook în listarea publică iniţială pentru a trezi interesulinvestitorilor asupra sa. Potrivit unor surse apropiate situaţiei,Mail. ru ar putea amâna listarea la bursă dacă se înrăutăţesccondiţiile de pe piaţă.

Facebook, cea mai mare reţa de socializare din lume, cu peste500 de milioane de utilizatori la nivel mondial, a fost evaluatărecent la 33,7 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.Listarea la bursă a companiei va avea loc cel mai probabil în 2012,potrivit lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi actualul CEO alFacebook.

Compania este deţinută în prezent de mai mulţi investitoriprecum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft, care a făcut în urmăcu trei ani o infuzie de capital de 240 de milioane de dolaripentru 1,6% din acţiuni, şi Digital Sky Technologies. Zuckerbergare 24% din acţiuni, a căror valoare este estimată la 6,9 miliardede dolari, ceea ce îl face cel mai tânăr miliardar din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO