Business Hi-Tech

Ruşii de la OE Investment vor afaceri de 1,5 milioane de euro în România pentru 500 de terminale de plata instant Qiwi

Ruşii de la OE Investment vor afaceri de 1,5 milioane de euro în România pentru 500 de terminale de plata instant Qiwi
29.06.2010, 23:02 450

Compania rusă de servicii de plăţi instant OE Investmentestimează afaceri de 1,5 milioane de euro în acest an în Româniapentru terminalele de plată Qiwi - unde momentan clienţii primilortrei operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote) îşipot plăti abonamentele sau alimenta cartelele prepay, lansate ieripe piaţa locală. Potrivit lui Alexandru Oancea, director comercialal Qiwi, compania doreşte să amplaseze 500 de astfel de terminalede plată în ţară până la finele anului, în condiţiile în care înprezent acest tip de aparate se găsesc în şapte centre comercialedin Capitală.

"În viitorul apropiat, serviciile de plată Qiwi vor fidisponibile şi în marile oraşe din România, precum Cluj, Iaşi,Galaţi şi Constanţa", a declarat Oancea. Modelul de business esteunul în franciză, prin care compania dezvoltă terminalele şi levinde către diferiţi agenţi cu preţuri ce variază între 2.800 şi4.000 de euro în funcţie de complexitatea echipării aparatelor. OEInvestment, a cărei investiţie în România se ridică la 500.000 deeuro, are şi propriile terminale.

Oficialii Qiwi au declarat că doresc ca în acest an să semnezecontracte cu zece noi furnizori de servicii, fiind în negocieri cuaproape 70 companii, şi să ajungă la 500.000 de tranzacţii pe lună.Potrivit lui Alexandru Oancea, până la finele anului terminalele deplată instant Qiwi vor permite plata facturilor la internet, la TV,cumpărarea de bilete de transport sau încărcarea cardurilorbancare.

Terminalele de plată Qiwi permit plata în prezent numai cunumerar, în viitor urmând să poate fi plătit şi cu cardul. "Româniiau o încredere scăzută în plata cu cardul. De aceea, 90% dintre ceicare deţin carduri folosesc doar bancomatele băncilor emitente,având în vedere că există multe comisioane dacă le folosesc pe celealte altor bănci. Drept pentru care aşteptăm să obţinem încredereaclienţilor în plata în numerar, pentru a introduce apoi plata cucardul", a declarat Oancea.

Pe piaţa terminalelor de plăţi instant activează şi ZebraPay,care are în plan să amplaseze la nivel naţional 1.000 de astfel deaparate până la finele anului şi vizează o cifră de afaceri de 20de milioane de euro în 2010. Aparatele ZebraPay permit platafacturilor la utilităţi, alimentarea cartelelor prepaid, cumpărareade bilete la tren sau autocar, cumpărarea de muzică. Potrivitreprezentanţilor companiei, peste 5.000 de utilizatori şi-aureîncărcat cartele prepaid la terminalele ZebraPay. Ei estimează căpână la sfârşitul anului numărul clienţilor care vor accesaserviciul de reîncărcare a cartelelor prepaid de pe terminalelecompaniei va ajunge la 1 milion până la sfârşitulanului.

În privinţa plăţii facturilor, cei mai mari jucători suntPayZone, care are 8.000 de terminale de plată şi afaceri de 46 demilioane de euro anul trecut, şi PayPoint, care a raportat pentruRomânia venituri de 28,8 milioane euro, cu 2.900 de terminale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24