Business Hi-Tech

S&P: RCS trebuie sa-si refinanteze datoriile, altfel isi va reduce investitiile

S&P: RCS trebuie sa-si refinanteze datoriile, altfel isi va reduce investitiile
06.06.2010, 23:09 59

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) aconfirmat ratingul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatoritelecom din regiune, cu afaceri anuale de peste 700 de milioane dedolari, si a renuntat la supravegherea cu implicatii pozitive,deoarece compania nu a lansat o emisiune de obligatiuni planificatala 200 de milioane de dolari pentru refinantarea datoriilor siconsolidarea lichiditatii, relateaza Mediafax, care citeaza unraport al S&P.

Agentia de rating considera ca RCS&RDS va avea nevoie de orefinantare suplimentara pentru a acoperi datoriile de 375 mil.dolari, scadente in 2012, in absenta unor masuri exceptionale dereducere a investitiilor pentru a mentine lichiditatea. Astfel,ratingul pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "B", iarperspectiva acestuia la stabila. De asemenea, agentia a retrascalificativul "B+" acordat emisiunii de obligatiuni planificate deRCS& RDS. In pofida asigurarii unei facilitati de credit de 100de milioane de dolari, lichiditatea companiei ramane slaba, noteazaagentia.

Compania a generat un flux financiar liber de disponibilitati de24,7 milioane de dolari in 2009. "Anticipam o imbuntatiresemnificativa a acestui flux in urmatorii doi ani, ca urmare acresterii profitului inainte de dobanzi, taxe, depreciere siamortizare (EBITDA), respectiv cheltuieli mai mici pentruinvestitii, sustinute de investitiile anterioare in retele", aafirmat analistul S&P Michael O'Brien.

Indatorarea este relativ redusa pentru o companie de cablu liderde piata, echivalenta cu de 2,4 ori EBITDA pentru anul 2009, audeclarat reprezentantii agentiei de rating. In opinia analistilorS&P, RCS&RDS va creste semnificativ fluxul financiar liberde disponibilitati si isi va mentine pozitia pe piata dinRomania.

Calificativul ar putea fi modificat in crestere daca riscurileprivind refinantarea in 2011 si 2012 vor fi reduse, iar oriceinrautatire a performantelor operationale care afecteazalichiditatea sau o intarziere legata de scadentele din 2012 arputea pune presiune negativa pe rating.

Compania, controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, a amanatin luna februarie vanzarea pe piata externa a unor obligatiuni de200 de milioane de euro din cauza conditiilor dificile de pepietele financiare, potrivit Standard & Poor's (S&P).Intermediarul Citibank Londra incercase sa plaseze emisiunea deobligatiuni cu maturitate in 2017 la o dobanda in dolari intre 9,75si 10% - potrivit agentiei de rating.

Alexandru Oprea, directorul general al companiei, a explicat inluna martie intr-un interviu pentru ZF, ca lansarea obligatiunilorpe pietele externe a fost amanata dupa ce piata de bonduri a fostblocata in principal ca urmare a stirilor privind riscul ca Greciasa intre in incapacitate de plata si nu ca urmare a unei lipse deincredere a investitorilor in capacitatea operatorului de a-siplati datoriile, asa cum se speculase initial.

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS este celmai mare jucator pe piata serviciilor de televiziune, cu peste 2,55milioane de abonati, fiind urmat de UPC si Romtelecom. Pe telefoniafixa cel mai mare jucator este Romtelecom, urmat de RCS&RDS siUPC. Societatea are peste un milion de utilizatori pe segmentulserviciilor de internet.

Actionarii operatorului sunt Cable Communications Systems(Olanda) - 88,9%, RCS&RDS - 5,04%, Zoltan Teszari - 2,03% siCsaba Ianos Ludescher - 1,1% si 15 persoane fizice cu participatiisub 1%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24