Business Hi-Tech

S&T: Salariile IT din regiune sunt un cosmar

Christian Rosner, CEO al S&T

Christian Rosner, CEO al S&T: Romaniei ii vor fi necesari intre trei si cinci ani pentru a ajunge ceea ce consideram noi o piata matura. Nu cred ca se poate intampla mai rapid, pentru ca nu sunt resurse suficiente pe piata.

14.09.2008, 21:34 516

Cel mai mare integrator IT de pe piata locala, compania austriaca S&T, afirma ca majorarea anuala cu peste 10% a salariilor nu mai poate avea loc fara majorarea tarifelor percepute pentru servicii.

"Nivelul salariilor in tarile din Europa Centrala si de Est in care activeaza S&T a explodat pe parcursul ultimilor ani, iar din punct de vedere antreprenorial, acest lucru este un cosmar - problema principala este ca preturile din piata nu cresc la fel de rapid precum salariile", a declarat intr-un interviu pentru ZF Christian Rosner, directorul executiv al S&T Austria.

"Acest lucru trebuie sa se intample la un moment dat, pentru ca nu poti sa cresti salariile la infinit", a adaugat el.

Pe piata locala, salariile pe segmentul integratorilor au inregistrat printre cele mai mari cresteri. Spre exemplu, un project manager poate castiga in prezent pana la 2.500 de euro lunar.

Rosner are o experienta manageriala de peste 27 de ani in Europa Centrala si de Est, regiune care a adus companiei venituri de 82 mil. euro anul trecut, Romania si Bulgaria inregistrand cele mai rapide ritmuri de dezvoltare.

"Sunt impresionant de ceea ce se intampla in regiune; peisajul de business s-a schimbat fundamental in ultimii 15 ani. Dar, toata lumea trebuie sa inteleaga ca, la un moment dat, preturile din piata trebuie sa se alinieze cu salariile", subliniaza Rosner.

S&T Romania a inregistrat in 2007 un ritm de crestere al afacerilor mai mic decat in anul precedent (12% fata de 48%), iar perspectivele companei pentru 2008 sunt rezervate.

Reprezentantii subsidiarei locale au avertizat ca piata locala ar putea stagna anul acesta, pe fondul intarzierii proiectelor cu sectorul public si atingerii saturatiei in mediul privat.

Cu toate acestea, Rosner spune ca este inca optimist in ceea ce priveste evolutia pietei romanesti. "Echipa din Romania a inceput sa se axeze foarte mult pe vanzari, am angajat mai multi oameni in acest departament, precum si noi directori", a declarat Rosner, adaugand: "Ceea ce se intampla in Romania, o piata care se maturizeaza si incepe sa se bazeze pe vanzari de servicii si nu de infrastructura, trebuie sa fie un model si pentru alte tari in care operam".

Conform reprezentantului S&T, Romania este o piata semi-matura, depasind stadiul de piata emergenta in urma cu 1-2 ani. Acum trei ani, afacerile companiei se bazau in special pe proiecte de infrastructura. Potrivit S&T, privatizarea marilor clienti actuali ai companiei din Romania, precum OMV sau BCR, a determinat reorientarea cererii catre servicii si solutii IT de business.

"Romaniei ii vor fi necesari intre trei si cinci ani pentru a ajunge ceea ce consideram noi o piata matura. Nu cred ca se poate intampla mai rapid, pentru ca nu sunt resurse suficiente pe piata. Este o criza acuta de resurse", a explicat Rosner.

Comparativ cu celelalte tari din regiune, Romania se situeaza peste Bulgaria, unde piata inregistreaza un ritm de incetinire al afacerilor si mai acut, sau Ungaria, care este blocata din cauza activitatilor guvernamentale. Rosner spune ca, in urma cu circa 18 luni, fondurile UE pentru maghiari au fost blocate, iar toate industriile au avut de suferit. "A fost un dezastru; tara inca nu a recuperat complet. Cred ca abia in 2010 situatia se va redresa", afirma directorul S&T.

El a mai spus ca Slovacia este o piata care creste rapid si incepe sa se maturizeze, Cehia este deja matura, iar Polonia, similar cu Romania, este semi-matura. Referitor la afacerile cu sectorul public, seful S&T sustine ca intarzierile ar putea fi cauzate de alegeri si de faptul ca oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu aderarea la Uniunea Europeana.

"Proiecte oprite, anulate, amanate; nu este nimic nou de cativa ani", a subliniat Rosner.

Vorbind despre alte potentiale surse de crestere in viitor, Rosner spune ca inca exista suficient spatiu pentru "a crea" cerere. "O piata creste nu numai pentru ca oamenii cer acest lucru, ci si pentru ca o companie face o oferta care este in avantajul clientilor. Acest lucru se va intampla pe pietele emergente si semi-mature", a explicat directorul S&T.

Rosner este de parere ca escaladarea nivelurilor salariale reprezinta un semn al maturizarii pietei.

"Totusi, oamenii trebuie sa inteleaga ca nu este vorba numai de o faza de investitii, ci este vorba si de ROI (return-on-investment). S-au investit sume foarte mari in infrastructura, in preluarea unor companii si, firesc, investitorii isi vor banii inapoi", explica Rosner.

S&T este o companie axata in principal pe proiecte de integrare IT, astfel ca nu utilizeaza des preturi de lista pentru servicii, precum producatorii de software. Rosner spune ca hardware-ul se vinde pe baza unor liste de preturi, pe care compania incearca sa le tina sub control, insa tarifele percepute pentru consultanta incep sa creasca. "Acest lucru trebuie sa se intample, nu mai poate fi evitat", spune Rosner.

La nivelul intregului grup, vanzarile au totalizat anul trecut 522,2 mil. euro, obiectivul pentru 2008 fiind incadrarea in plaja de 560 - 580 mil. euro. Rosner a mai precizat ca intentioneaza sa dubleze veniturile companiei din servicii si solutii IT, care genereaza circa 52% din rulaj.

"Ne vom orienta spre castigarea contractelor cu mari jucatori regionali", afirma seful S&T.

In cadrul unei conferinte internationale, organizata de catre grupul austriac, oficialii S&T au anuntat o noua abordare a businessului, care se va axa mai mult pe servicii de consultanta.

Piata globala de servicii IT, caracterizata in prezent de doua tipuri de furnizori de servicii - integratori de sisteme si consultanti in managementul afacerilor - va ajunge sa fie dominata de un nou tip de jucator "full-service", au concluzionat acestia.

Potrivit lui Rosner, o companie care se axeaza pe regiunea Europei Centrale si de Est, precum si pe tarile vorbitoare de limba germana (Austria, Germania, Elvetia) trebuie sa castige o cota semnificativa din clientii corporatii. "Din top 50 pe regiune, doua treimi trebuie sa fie clientii nostri", a spus el.

Seful S&T a mai precizat ca marii clienti actuali, precum Spar, Erste, Ernst & Young, lucreaza numai cu parteneri regionali. "Este foarte dificil sa coordonezi multipli parteneri din tari diferite, iar daca lucrezi cu prea multe companii, iti cresc substantial si costurile", a spus Rosner.

S&T are aproximativ 3.100 de angajati, din care 250 lucreaza in Romania.

Subsidiara locala a grupului austriac a incheiat 2007 cu un profit de 1,8 mil. euro, la un rulaj de 58,4 mil. euro. Cifra nu reflecta intreg businessul realizat de companie.

 

Divizia de soft a S&T mizeaza pe proiecte regionale

 

In 2006, grupul austriac a infiintat in Bucuresti compania S&T Software, care reprezinta bratul de dezvoltare de aplicatii informatice al grupului. Decizia de a plasa subsidiara in Romania a fost determinata de nivelul ridicat de instruire al dezvoltatorilor software romani, abilitatile lingvistice, preturile competitive, precum si proximitatea Romaniei fata de clientii internationali ai S&T, care au facut tara o destinatie mai atractiva de near shoring decat Asia. Rosner a precizat ca S&T Software a avut un succes limitat pe piata romaneasca de software, functionand mai degraba ca un centru intern de competenta in dezvoltarea aplicatiilor informatice.

"Exista foarte multe oportunitati de dezvoltare pentru companie. Cred ca S&T Software a lucrat la prea multe proiecte in Romania. Planul nostru este de a integra programatorii companiei la nivel de grup si sa utilizam expertiza acestora in proiecte complexe regionale", a declarat Rosner.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO