Business Hi-Tech

Scăderea vânzărilor aduce Nokiei o nouă scădere a ratingului de la S&P

Scăderea vânzărilor aduce Nokiei o nouă scădere a ratingului de la S&P

Autor: Marius Oncu

09.06.2011, 23:32 239

Standard & Poor's (S&P) a revizuit joi în scăderecalificativul Nokia, grup prezent şi în România, la două zile dupăce Fitch Ratings a retrogradat producătorul finlandez de telefoanemobile, iar analiştii se aşteaptă ca ratingul să ajungă încategoria "junk", potrivit Bloomberg. S&P a retrogradat Nokiacu o treaptă, de la "A-" la "BBBĂ", iar Fitch a coborâtcalificativul de la "BBBĂ" la "BBB-". S&P a avertizat că arputea reduce din nou ratingul, în timp ce Fitch a menţinutperspectiva negativă. Calificativul actual al Fitch pentru Nokiaeste cu o singură treaptă peste categoria "junk" (nerecomandatăpentru investiţii).

A treia mare agenţie de evaluare financiară, Moody's, acordăNokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch şianalizează situaţia grupului pentru o posibilă retrogradare.Investitorii se aşteaptă ca Nokia să piardă ratingul "investmentgrade" (recomandat pentru investiţii) în urma erodării poziţiei delider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, cauzată deconcurenţa tot mai dură din partea iPhone-ului lansat de Apple şi asmartphone-urilor bazate pe softul Android al Google. Totodată,Nokia a anunţat joi că directorul executiv pentru divizia detehnologie, Richard Green, şi-a luat concediu fără plată, iar uncotidian finlandez a informat, citând surse, că acesta nu se vaîntoarce în cadrul grupului din cauza divergenţelor cu restulconducerii privind strategia, transmite Reuters.

Nokia a confirmat că Green şi-a luat concediu pentru problemepersonale şi a refuzat să comenteze asupra momentului în careacesta va reveni la serviciu. Atribuţiile de director executivpentru tehnologie vor fi preluate de şeful Centrului de CercetareNokia, Henry Tirri. Diferenţa dintre randamentul cerut deinvestitori pentru obligaţiunile companiei cu scandenţă în 2019 şicel pentru titluri guvernamentale a crescut de peste două ori de lasfârşitul lunii mai şi a depăşit trei puncte procentuale. GrupulNokia este prezent în România cu o fabrică de telefoane mobile laJucu, în apropiere de Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO