Business Hi-Tech

Se compară Steve Jobs cu Thomas Edison?

Citiţi şi numărul din această săptămână al Business Magazin pentru a vedea cum era Jobs

Autor: Alexandru Matei

13.10.2011, 00:03 1323

Nu îi luăm din merite lui Steve Jobs dacă spunem că nu se compară cu Thomas Edison, consideră Vaclav Smil, un cercetător care face studii in­ter­disciplinare în domenii precum energia, mediul, producţia de alimente sau inovaţie tehnică. Dar pentru acest lucru trebuie să înţelegem ce a făcut Edison.

Superlativele la adresa lui Jobs nu mai contenesc, iar cei care au fost vrăjiţi de produsele Apple le descriu drept revoluţionare şi spun nu doar că au schimbat industria electronicelor, ci chiar modul în care trăim. Comparaţiile cu Edison, unul dintre cei mai mari inventatori din istorie, au apărut imediat după ce Jobs a renunţat la postul de CEO al Apple în august. Atunci un articol din The New Yorker scria că "Thomas Edison al secolului 20 se dă jos de pe scenă". Dar, în ciuda tuturor produselor lansate de el, Mac, iPod, iPhone sau iPad, Jobs nu poate fi comparat cu Edison, consideră Smil.

Oricine a studiat istoria progresului tehnic poa­te face diferenţa între inovaţiile cu adevărat im­portante, adevăratele salturi tehnologice, şi invenţiile secundare, variantele îmbunătăţite.

Cel mai vechi exemplu al unui salt tehnologic este cel în care primii oameni au început să folosească pietre pentru a transforma alte pietre în obiecte ascuţite (topoare, cuţite şi săgeţi). În istoria modernă nu a existat un salt mai important decât generarea şi distribuţia la scară largă a electricităţii.

În perioada 10 - 16 octombrie ZF va fi distribuit la chioşcuri împreună cu cartea „Steve Jobs - iLeadership pentru o nouă generaţie“, la preţul de 15,9 leiCel mai bine poate fi ilustrată importanţa energiei în viaţa de zi cu zi dacă ne întrebăm cum ar arăta lumea fără ea. Folosim electricitatea pentru orice, de la aprinderea unui simplu bec sau încărcarea electronicelor, telefoane mobile, computere, până la salvarea de vieţi (sintetizarea şi producţia de medicamente nu ar fi existat fără electricitate, vaccinurile au nevoie de refrigerare, iar inimile, în timpul operaţiilor, sunt înlocuite de pompe electrice) şi producţia, procesarea, distribuirea şi prepararea hranei.

Şi nu doar becul este o invenţie importantă a lui Edison. El a pus la punct într-un timp scurt, între 1880 şi 1882, primul sistem comercial de producere, distribuţie şi convertire a energiei electrice.

Revenind la Jobs şi la Apple. Până în 2010, niciun microprocesor din produsele Apple nu era făcut de companie, acestea fiin cumpărate de la Samsung, Wolfson sau National Semiconductor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru primele produse Apple. Computerul Apple II nu ar fi existat fără inovaţiile aduse de Xerox, în timp ce Douglas Engelbart de la Stanford Research Institute a patentat mouse-ul în 1967, cu zece ani înainte de Apple II.

În consecinţă, produsele Apple sunt inovaţii de rang trei care folosesc o serie de alte inovaţii mai importante pe care le "asamblează" şi le programează astfel încât să fie diferite de tot ceea ce există pe piaţă.

La final, Smil concluzionează că dacă la 130 de ani de la crearea sistemului electric de către Edison toată lumea depinde de invenţia sa, peste 130 de ani cu siguranţă urmaşii noştri nu vor putea spune acelaşi lucru şi despre produsele Apple. Cred că lumea poate trăi foarte bine şi fără iPhone şi iPad, încheie el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO