Business Hi-Tech

Şeful Alcatel Lucent: Europa se transformă într-un deşert digital. Operatorii stau cu ochii pe venituri şi nu mai investesc în reţele

Şeful Alcatel Lucent: Europa se transformă într-un deşert digital. Operatorii stau cu ochii pe venituri şi nu mai investesc în reţele

Ben Verwaayen, CEO al Alcatel Lucent

Autor: Adrian Seceleanu

30.05.2012, 15:49 647

Europa riscă să se transforme într-un "deşert digital" în condiţiile în care criza datoriilor şi obligaţiile impuse de autorităţile de reglementare au determinat companiile telecom de pe continent să fie foarte atente la profit, venituri şi reducerea costurilor şi să nu mai investească în dezvoltarea reţelelor, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg Ben Verwaayen, directorul executiv al Alcatel Lucent, unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom din lume.

"Cu cinci ani în urmă, dacă erai în Statele Unite ştiai că dacă ieşi din Los Angeles intri într-un deşert, în timp ce Europa era mult mai avansată. Cinci ani mai târziu situaţia este exact pe dos. Crearea de valoare a revenit în Statele Unite", a declarat şeful Alcatel Lucent.

Companiile telecom din Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa nu au investit la fel de mult ca operatorii din SUA pe fondul crizei datoriilor suverane şi a unor decizii luate de autorităţile de reglementare iar în acest context Europa rămâne în urmă din punct de vedere al reţelelor de telefonie fixe şi mobile în faţa SUA, a Americii Latine şi a Asiei, spune Verwaayen.

"Clienţii noştri din Europa nu au niciun stimulent să facă aceste investiţii în noi reţele. Riscăm să transformăm Europa într-un deşert digital. Clienţii mei spun că nu pot justifica în faţa acţionarilor bugetele de investiţii. Dacă abilitatea lor de a genera venituri este redusă, atunci şi apetitul lor de a investi este redus", a adăugat el.

Alcatel Lucent a anunţat în această săptămână un contract de 100 de milioane de euro cu China Telecom pentru a construi o reţea de fibră optică. Anul trecut 30% din veniturile Alcatel au venit din Europa, în timp ce SUA a generat 36% iar Asia cea mai mare parte a diferenţei.

Viteza serviciilor de internet mobil este o arie în care diferenţele dintre Europa şi SUA se văd poate cel mai puternic: în Statele Unite reţelele 4G - care oferă viteze mai mari şi conexiuni de o mai bună calitate - au devenit disponibile pe scară largă în timp ce în Europa marea majoritate a clienţilor încă folosesc reţele de generaţie anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO