Business Hi-Tech

Sistec si YPS ies pe piata de software europeana

21.01.2005, 00:00 33

Producatorul autohton de software Sistec din Cluj va forma un joint-venture cu firma germana Your Personal Software, noua companie care se va numi Ankoda urmand sa isi inceapa activitatea de la 1 februarie. Compania va produce aplicatii software pentru piata din Romania, dar si pentru cea europeana.
Procentele detinute de partile romana si germana in noua firma vor fi egale, investitia initiala ridicandu-se la 50.000 de euro de fiecare parte, iar joint-venture-ul va fi axat in primii doi ani mai mult pe dezvoltarea de soft. "Noul joint-venture va prelua toate proiectele software ale Sistec, iar in doi ani intentionam sa ajungem sa lucram cu 100 de programatori, pentru a asigura o prezenta buna atat pe piata interna cat si in cea internationala", a declarat pentru ZF Transilvania directorul Sistec, Aurel Netin.
El a precizat ca partea romana va asigura forta de munca, adica progamatorii, 10 din cei 90 de angajati actuali ai Sistec urmand sa lucreze pentru noua firma. In ceea ce priveste partea germana, una din atributiile sale va fi promovarea pe piata occidentala a produselor noului joint-venture, in vederea obtinerii cat mai multor contracte. "Ne-am gandit la acest gen de aplicatie datorita nevoii de software pe o piata deja performanta in materie de componente hard", a explicat Aurel Netin. Potrivit acestuia, Ankoda va realiza softuri pe servicii financiare in Romania, iar pentru piata straina va oferi soft-uri de transabilitate pe linia de asamblare.
Martin Eckle, reprezentantul german al Your Personal Software, spune ca germanii sunt in principiu specializati pe gestionarea proiectelor de soft, asigurand legatura intre cerere si piata de oferte. "Venim in acest proiect cu deschiderea de piata din Germania si din Europa de Vest. De asemenea, aducem si avantaje privind reducerea costurilor in acest domeniu", a declarat Eckle.
Sistec a avut o cifra de afaceri de 400 de miliarde de lei (aproximativ 10 milioane de euro) in 2004, realziate in special din productia de software. Firma ofera programe pentru tranzactii online si rezervari online pentru hoteluri. Sistec si-a inceput activitatea in decembrie 1994, functionand ca firma mixta romano-germana. In 2003, cifra de afaceri a crescut cu patru milioane de euro fata de anul precedent, ajungand la 9,2 milioane de euro. Sistec are si o reprezentanta in Bucuresti, care realizeaza in prezent 40% din cifra de afaceri a firmei. Reteaua de dealeri ai companiei clujene acopera peste 30 de judete din tara. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO