Business Hi-Tech

SIVECO si-a bugetat o crestere de 20% pentru anul viitor

14.11.2005, 17:45 14

Compania furnizoare de solutii software pentru afaceri SIVECO Romania si-a propus sa incheie anul acesta cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de dolari (34 mil. euro), iar anul viitor si-a bugetat venituri

de aproximativ 48 de milioane de dolari (40 mil. euro), au spus pentru ZF oficialii companiei.

Siveco a atras in luna iulie 2005 o investitie de 12 milioane de dolari (aproximativ 10 milioane de euro) din partea fondurilor de investitii Enterprise Investors (EI) si Intel Capital, apartinand Intel Corporation, care au achizitionat aproximativ 32,5% din capitalul companiei.

"A fost vorba de alegerea unor parteneri strategici, nu voiam doar un investitor care sa aduca bani si atat", a explicat Irina Socol, director general al SIVECO Romania. Investitia este orientata in mai multe directii importante pentru companie. Este vorba de cercetare si dezvoltare, marketing, dar si consultanta pentru dezvoltarea businessului pe o perioada de 3-5 ani, a spus ea.

Cele doua fonduri doresc, prin aceasta investitie, sa consolideze pozitia companiei SIVECO in Romania, precum si extinderea pe pietele straine, a declarat anterior Dariusz Pronczuk, responsabilul pentru acest proiect din cadrul EI.

Siveco furnizeaza si solutii informatice de tip eLearning (invatamant asistat de calculator) si eHealth (pentru sectorul medical).

Platforma electronica de instruire si evaluare la distanta AeL a obtinut mai multe premii internationale, printre care World Summit Award, in septembrie anul acesta.

De asemenea, proiectul Sistem Educational Informatizat (SEI), la care Siveco lucreaza in colaborare cu HP si IBM si care urmareste informatizarea sistemului de invatamant preuniversitar romanesc, a castigat recent un premiu la sectiunea eLearning, care va fi acordat saptamana aceasta in Tunisia, in cadrul World Summit for Information Society, eveniment patronat de Organizatia Natiunilor Unite. Aceste premii au crescut cererea de aplicatii informatice si in strainatate, a spus Irina Socol.

"Avem vanzari in Anglia, Franta, si versiuni ale proiectelor educationale adaptate la alte piete din Europa Centrala si de Est, unde vom demara implementarile incepand cu aprilie 2006", a spus ea.

Cresterea exporturilor va fi insa contrabalansata de majorarea vanzarilor in tara, astfel incat balanta intre cele doua ar trebui sa ramana la 50%-50%. "Este un echilibru sanatos si vom incerca sa-l pastram", a spus oficialul SIVECO.

Vorbind despre viitorul aplicatiilor informatice educationale, directorul SIVECO a spus ca "desi calculatorul nu va putea inlocui niciodata complet prezenta profesorului, are marele avantaj ca prezinta lectiile intr-un format vizual, mult mai usor de inteles de catre elevi".

"Lectiile interactive sunt mult mai spectaculoase - imaginati-va cum este pentru un elev sa poata vedea cum se roteste cubul in trei dimensiuni la lectia de geometrie in spatiu". Socol a mai spus ca, desi traditionala tabla nu va disparea probabil niciodata, isi va micsora rolul.

"Cu ajutorul noilor tehnologii, un profesor bun care se afla in Bucuresti, sa spunem, va putea fi auzit in timp real in orice alt colt al tarii".

Si perceptia mediului educational asupra programelor de calculator cu scop educativ s-a schimbat in timp. Daca in anul 2000 multi profesori se opuneau ideii, sustinand ca altele sunt problemele invatamantului romanesc, astazi majoritatea criticilor sunt constructive si vizeaza imbunatatirea aplicatiilor, a mai spus Socol.

SIVECO, fondata in 1992, are aproximativ 450 de angajati si a obtinut o cifra de afaceri de 21 mil. euro in 2004.

Pe piata locala a solutiilor software de afaceri pentru firme - Enterprise Application Suite (EAS), conform IDC, SIVECO avea, anul trecut, o cota de 31% si 11% pe piata de servicii IT. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO