Business Hi-Tech

SoftNet Grup: Firmele sunt invadate de incepatori din cauza crizei de personal

SoftNet Grup: Firmele sunt invadate de incepatori din cauza crizei de personal

Vasile Baltac, presedinte si proprietar al grupului de companii SoftNet Grup: "Romania produce anual 5.000 absolventi IT. Cu siguranta inca 2.000-3.000 absolventi ai altor facultati se reconvertesc catre IT, datorita atractiei salariilor."

07.11.2007, 18:10 41

"Rezultatul (cererii mari de personal - n. red.) este lipsa de oameni, cresterea brusca a salariilor in domeniu si invadarea firmelor cu multi incepatori, dar cu pretentii salariale exagerate. Rezultatul nu este numai scaderea atractivitatii internationale a investitiilor in sectorul IT din Romania, dar si o scumpire cu 40-60% a proiectelor realizate pentru clienti din Romania, conducand fara indoiala la reducerea investitiilor in economie si mai ales in sectorul public", afirma Vasile Baltac, presedinte si proprietar al grupului de companii SoftNet Grup.
In ultimii doi ani, mari companii internationale IT&C, ca HP, IBM, Oracle, au deschis centre de servicii la Bucuresti in care lucreaza cateva mii de romani. Majoritatea companiilor locale IT&C acuza dificultati in identificarea personalului si cresterile puternice ale salariilor.
"Romania produce anual 5.000 absolventi IT. Cu siguranta inca 2.000-3.000 absolventi ai altor facultati se reconvertesc catre IT, datorita atractiei salariilor. Estimez ca numai universitatile ar trebui sa creasca rapid cifra de scolarizare la 9.000-10.000 pe an. Pentru persoanele care se recalifica este necesar un sistem national recunoscut de certificare profesionala", spune el.
Proprietarul SoftNet afirma ca nici companiile pe care le conduce nu au reusit sa-si atinga planul de angajari pentru acest an, chiar daca personalul a crescut puternic. "Din pacate, criza de specialisti de inalta calificare care se manifesta in prezent pe piata IT din Romania face sa avem inca in prezent mai mult de 25 posturi neacoperite", a spus el. "Numarul de angajati pe ansamblul grupului a crescut din august 2006 in octombrie 2007 cu 43%, compensand integral reducerea de personal creata prin vanzarea firmei SD&C in iulie 2006. Cresterea putea fi mult mai mare daca nu ne loveam de lipsa de candidati bine pregatiti necesari pentru proiectele in curs. Anul 2007 a adus si un prim angajat din Europa de Vest in cadrul grupului, recrutat in urma aplicatiei pe canalele uzuale online din Romania. Apartenenta la UE a facut angajarea foarte simpla din punct de vedere documente, proces deosebit de greoi acum 5 ani pentru alti angajati ai grupului care au venit din Europa de Vest sau SUA", a adaugat el.
Grupul de companii SoftNet cuprinde in prezent sase companii, dupa ce anul trecut Omnilogic, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributie IT&C, a cumparat SoftNet Development & Consulting - cel mai mare partener din Romania pe software al companiei americane IBM.
Compania estimeaza ca va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO