Business Hi-Tech

Sony da afara 16.000 de oameni. Analistii spun ca nu este suficient pentru redresare

10.12.2008, 18:12 17

Programul de restructurare prezentat in urma cu doua zile de catre compania nipona Sony, care prevede reducerea cheltuielilor cu 1,1 mld. dolari (circa 850.000 de euro) si concedierea a 16.000 de angajati, nu este suficient pentru redresarea gigantului japonez, sustin analisti citati de presa internationala.

Pe de alta parte, reprezentantii subsidiarei Sony din Romania sustin ca biroul local nu va fi afectat de restructurare. "Piata din Romania prezinta o foarte mare importanta pentru Sony in regiune. De aceea putem declara cu siguranta ca operatiunile noastre de aici nu vor fi afectate de masuri de restructurare si nici nu se vor inregistra reduceri ale nivelului de personal", au declarat oficiali locali ai companiei.
Acestia au spus ca nu pot dezvalui numarul total de angajati ai Sony in Romania, dar au precizat ca numarul acestora a crescut cu 17,6% comparativ cu 2007.
In contextul scaderii puternice a cererii pentru produsele electronice ale Sony la nivel global, grupul japonez se pregateste sa adopte o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor. Sony va concedia 16.000 de angajati, respectiv 10% din fota de munca, va diminua bugetele pentru investitii si va renunta la unele afaceri, pentru a obtine economii anuale de 1,1 mld. dolari.
Desi actiunile corporatiei au urcat cu 1,1% de la conferinta de presa de marti pana la inchiderea de miercuri a bursei de la Tokio, mai multi analisti considera ca programul de restructurare prezentat de Sony nu va fi indeajuns pentru redresarea gigantului electronicelor, care a pierdut, in acest an, pozitia de lider global al pietei MP3 playerelor si are pierderi mari pe segmentul de televizoare cu ecran plat.
"Prima impresie a fost ca Sony va avea nevoie de mai multe etape de restructurare, iar anuntul companiei cuprinde numai cerinte minime in acest sens. Programul este inca neclar in privinta detaliilor", a declarat analistul Yasuo Nakane, de la Deutsche Securities.
Actiunile conglomeratului japonez se tranzactioneaza in prezent la preturi cu aproape 70% mai mici decat la inceputul acestui an, in contextul scaderii capitalizarii indicelui de referinta Nikkei al bursei de la Tokio cu numai 43%.
Sony intentioneaza sa obtina capital de 50 mld. yeni (418 mil. euro) printr-o emisiune de obligatiuni, insa investitorii ar putea manifesta prudenta fata de aceasta initiativa, dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a modificat perspectiva ratingului de credit al grupului japonez de la "pozitiva" la "stabila".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO