Business Hi-Tech

Sony pregateste un "iTunes pentru filme"

05.04.2005, 18:39 17

Sony Pictures doreste sa creeze o varianta de descarcare de pe Internet a filmelor, asemanatoare cu iTunes - magazinul de muzica digitala al Apple, a declarat Michael Arrieta, vicepresedinte al companiei.
Incepand de anul viitor, filmele vor putea fi incarcate pe memorii flash pentru a permite vizionarea lor pe dispozitivele mobile, iar Sony Pictures isi va dezvolta propriile servicii de download, a spus Arrieta.
Producatorii de filme sunt hotarati sa stopeze activitatile ilegale de schimb de fisiere multimedia sau de vanzare ale acestora, desfasurate prin intermediul retelelor de pe Internet.
Estimarile specialistilor releva faptul ca zilnic sunt schimbate ilegal pe Internet aproximativ 600.000 de filme, lucru privit ca o amenintare semnificativa adusa industriei de film. Conform analistilor, piratarea filmelor a provocat industriei cu pricina pierderi de 7 miliarde de dolari in 2003 (6,1 mld. euro la cursul mediu anual).
Reprezentantul producatorilor de filme din SUA, MPAA (Motion Picture Association of America) a inceput deja o campanie de trimitere in judecata a operatorilor de programe de file-sharing (punere in comun de fisiere digitale) BitTorrent, eDonkey si DirectConnect.
"Vrem sa cream modele de business, modele de stabilire a preturilor, de distributie asa cum au facut cei de la Apple pentru muzica, dar in cazul nostru pentru industria filmului", a precizat oficialul Sony citat anterior.
Sony Pictures, dar si alte studiouri de film sunt hotarate sa-si sporeasca veniturile pe piata download-ului de fisiere multimedia dupa modelul de succes - iTunes - cu care Apple a devenit un jucator extrem de important pe sectorul muzical.
In prezent, exista site-uri de download legal al filmelor, de pilda Movielink, produsul unui parteneriat intre cinci studiouri majore: MGM (Metro Golwyn Mayer Studios), Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Universal Studios si Warner Bros.
Raman insa probleme serioase de tratat in privinta asigurarii accesului oriunde-oricand la filme si alte fisiere digitale, spun specialistii.
Este vorba de probleme legate de protectia si controlul distributiei continutului digital care de multe ori, dupa ce este descarcat, este piratat de catre utilizatori.
In plus, popularitatea crescanda a unor dispozitive portabile de entertainment digital, cum este Sony PlayStation Portable (PSP) care pe langa jocuri este capabil sa ruleze filme si alte fisiere multimedia, tinteste implicit asupra producatorilor de filme, spun specialistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO