Business Hi-Tech

Statul schimba radical conditiile pentru acordarea unei noi licente de internet mobil

Statul schimba radical conditiile pentru acordarea unei noi licente de internet mobil

Catalin Marinescu

24.06.2009, 17:51 31

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ar putea scoate la licitatie pentru tehnologia WiMAX frecventa de 2,5 GHz, respectand astfel propunerile venite din partea marilor operatori telecom si a producatorilor de echipamente, care au reclamat autoritatilor faptul ca benzile de frecventa din 3,6-3,8 GHz erau nepotrivite. Banda de 2,5 GHz este utilizata in prezent de institutii guvernamentale.

"Am demarat discutii pentru eliberarea benzii de 2,5 GHz, folosita in prezent de institutii guvernamentale si cred ca este doar o chestiune de luni pana cand ministerul (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - n.r.) va putea elabora si propune Guvernului spre aprobare un act care sa ne permita sa organizam o procedura de selectie pentru aceste resurse de spectru", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
El a aratat ca, in urma consultarii companiilor de profil, Autoritatea a ajuns la concluzia ca nu se justifica reluarea imediata a procedurii de alocare a benzilor de frecvente din 3,6-3,8 GHz, insa trebuie eliberate si alocate, pentru servicii de banda larga, frecvente in benzi mai joase.
Autoritatea in domeniul comunicatiilor a organizat in februarie o licitatie pentru alocarea benzii de frecvente radio 3,6 - 3,8 GHz, la care nu a participat niciun operator.
La chestionarul lansat de ANCOM, in perioada 25 mai-17 iunie, au participat companiile Alcatel Lucent, Alvarion, Cosmote, Ericsson, Idilis, Mediasat, Orange, Romtelecom, UPC si Vodafone.
Toti operatorii care au participat la consultare au indicat banda de frecvente 2500-2690 MHz ca fiind cea mai potrivita in prezent pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de banda larga pe suport radio (BWA).
Majoritatea respondentilor considera ca reluarea procedurii de selectie ar trebui sa aiba loc abia in jurul anului 2012. Dintre respondentii care doresc amanarea procesului, 83% invoca lipsa de pe piata a unor echipamente performante si accesibile ca pret pentru a construi o retea competitiva, iar situatia economica interna si internationala dificila este considerata ca motiv de amanare de catre jumatate dintre participanti.
O parte dintre operatori vor ca singura conditie sa se refere la nedetinerea altor licente de utilizare a frecventelor radio pentru retele publice de comunicatii celulare in benzile 410-430 MHz 450-470 MHz si 3400-3600 MHz, iar alta parte prefera doar conditii legate de experienta in furnizarea de servicii de comunicatii electronice si capacitate financiara.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24