Business Hi-Tech

Succesul computerelor ieftine a erodat cota de piata a Intel

12.08.2004, 00:00 19

Cel mai mare producator de cipuri la nivel mondial, Intel, a pierdut un pic din cota sa de piata pe trimestrul al doilea al 2004, din cauza vanzarilor puternice de computere ieftine, echipate cu procesoare AMD.
Oricum, Intel ramana lider de piata cu o cota estimata la 82,7%, conform celui mai recfent studiu dat publicitatii de compania americana de analiza Mercury Research. Cota Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel, la nivel mondial a progresat cu numai jumatate de procent, fiind in jur de 15,5 %, conform analistilor citati. Restul de 1,8% din piata mondiala, care va ajunge anul acesta la 32 de miliarde de dolari, si-l disputa doi producatori de nivel mai mic, VIA Technologies si Transmeta.
Cumparatorii nu au scos din calcule cipurile Intel mai ieftine, Pentium 4 la viteze mai mici dau Celeron, insa multi au optat pentru alterntivele AMD XP, mai ales in pietele in curs de dezvoltare: Europa de Est, India si China, spun analistii Mercury. Analistii noteaza ca tendinta de a cumpara computere ieftine este observata in mod obisnuit pe trimestrul al doilea al anului. "Exista in fiecare an tendinta ca in aceasta perioada sa se cumpere sisteme ieftine, nu este o mare noutate, iar producatorii stiu acest lucru", a precizat un analist.
Anul trecut, in trimestrul al doilea, Intel avea 82,6% din piata la nivel mondial, iar AMD detinea o cota de 15,6%, spune Mercury Research. Astfel, diferentele nu sunt deloc semnificative. Vanzarile ca numar de unitati au fost insa mult mai mari in perioada aprilie-iunie 2004, comparativ cu anul trecut, insa reducerile de preturi au facut ca incasarile sa nu creasca spectaculos.
Advanced Micro Devices a lansat recent un nou produs pentru piata low-end, procesorul botezat Sempron fiind destinat tocmai acestui segment. Sempron - care costa numai 39 de dolari - este deja utilizat in computerele vandute de Hewlett-Packard si de producatorii chinezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels