Business Hi-Tech

Sun Microsystems revine la procesoarele Intel

Sun Microsystems revine la procesoarele Intel

Sun a revenit la procesoarele Intel, dupa ce din 2003 a preferat AMD

23.01.2007, 19:19 18

Sun Microsystems, producator american de servere si aplicatii, va folosi cipuri produse de Intel, cel mai mare producator de procesoare, in cadrul unor linii de servere, a afirmat un apropiat al acordului, citat de presa internationala.
Anuntul oficial al parteneriatului era stabilit sa aiba loc in cursul zilei de ieri, a precizat oficialul. Acordul marcheaza pentru Intel o victorie, pe fondul incercarii companiei de a opri scaderea profiturilor si de a recastiga cota de piata pierduta in favoarea rivalului Advanced Micro Devices (AMD).
Tot o victorie este si pentru Sun, in conditiile in care compania continua sa-si recupereze din profitabilitatea pierduta in urma crizei dot-com si cauta sa isi lanseze serverele si produsele software pe cat mai multe segmente de piata.
Colaborarea Intel si Sun survine intr-o perioada in care lupta cotei de piata dintre AMD si Intel s-a intensificat puternic.
Ambii producatori de procesoare au apelat la scaderea preturilor si au investit fonduri importante pentru tranzitia catre tehnologii avansate de productie.
Conform companiei de cercetare Mercury Researh, anul trecut Intel a pierdut peste 5% din piata globala de procesoare in favoarea AMD.
Totodata, Dell, aliatul loial al Intel, a anuntat anul trecut ca va include in platformele de servere si PC-uri si procesoarele AMD. Segmentele in care AMD a inregistrat cele mai spectaculoase aprecieri ale cotei de piata au fost cele ale serverelor de inalta performanta si ale laptopurilor, zone in care Intel se confrunta, in trecut, cu o competitie slaba. AMD si Sun si-au inceput parteneriatul in 2003, iar in ultimii ani Sun a depins exclusiv de procesoarele AMD. La acea vreme Intel era furnizorul principal al Sun, dar coborarea a incetat datorita consumului mare de energie al cipurilor Intel.
In cadrul acordului din prezent, Intel va furniza din nou procesoare pentru linia Sun de procesoare cu arhitectura de x86, numai ca de aceasta data procesoarele Intel Xeon sunt mult mai puternice si ofera avantaje superioare in ceea ce priveste consumul energetic. Sun, care produce propria linie de procesoare, numita Sparc, va folosi in continuare cipurile AMD pentru unele produse.
Zvonurile parteneriatului dintre Intel si Sun au circulat inca de vineri, cand Sumit Dhanda, analist al Banc of America Securities, a afirmat ca Sun considera utilizarea procesoarelor Intel Xeon pentru linia de servere care folosesc arhitectura x86.
Dhanda e de parere ca in ciuda faptului ca Sun nu este un jucator de talie mondiala, vanzarile sale cresc rapid, ceea ce ar putea ajuta Intel sa obtina peste 50% din afacerile Sun pe segmentul procesoarelor x86.
Aceasta s-ar putea traduce in pierderi de 25 - 50 de milioane de dolari sub forma de venituri pentru AMD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO