Business Hi-Tech

T-Mobile si HTC lanseaza primul mobil cu soft de operare de la Google

T-Mobile si HTC lanseaza primul mobil cu soft de operare de la Google
23.09.2008, 21:04 82

Compania americana Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, T-Mobile Statele Unite, divizie de telefonie mobila a grupului german Deutsche Telekom, si producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC au prezentat primul telefon mobil ce utilizeaza sistemul de operare Android produs de Google.

Google Phone, ce mai poarte numele de cod HTC Dream sau G1, este vazut de analisti ca un competitor direct pentru Apple iPhone 3G, dar si pentru alte terminale de tip smartphone care utilizeaza sisteme de operare de la Research In Motion (BlackBerry), Nokia (Symbian), Microsoft (Windows Mobile) sau Palm.
Chiar daca este vazut ca un rival al mobilului produs de Apple, firma de analiza a pietei Forrester Research apreciaza ca primul mobil cu Android nu va avea parte de acelasi succes pe care l-a inregistrat produsul rival iPhone in primele zile de la lansare.
T-Mobile ar putea comercializa sub 500.000 de telefoane in urmatorarele trei luni deoarece telefonul nu are acelasi "farmec" precum iPhone, spune analistul Charles Golvin de la Forrester Research, citat de Bloomberg.
Apple a vandut peste un milion de dispozitive iPhone 3G in primele trei zile de la lansare si 1,39 milioane de telefoane din prima generatie in intervalul iunie-august 2007.
Produsul Apple a reusit sa castige popularitate datorita designului sau si datorita faptului ca producatorul a permis utilizatorilor sa instaleze aplicatii dezvoltate de catre terti. Telefoanele bazate pe Google Android urmaresc acelasi lucru - platforma software, dezvoltata pe baza sistemului de operare gratuit Linux, este disponibila unui consortiu de peste 30 de companii (Open Handset Alliance), ce include operatori mobili, producatori de terminale sau de cipuri, care vor facilita personalizarea aparatelor de catre utilizatori.
"Nu cred ca sunt dispozitive care vor putea reedita interesul imens starnit de produsul celor de la Apple", a declarat Shiv Bakhshi, analist responsabil de dispozitive mobile in cadrul firmei de analiza IDC (International Data Corporation).
Pe de alta parte, Chris Ambrosio, directorul executiv al Strategy Analytics, companie de cercetare specializata pe piata dispozitivelor mobile, spune ca T-Mobile va comercializa 400.000 de telefoane Google in trimestrul al patrulea. "Brandul Apple este foarte bine cunoscut in randul consumatorilor, astfel incat s-a generat un interes imens atunci cand au aparut primele zvonuri despre cum ar putea arata un 'Mac Phone'", a precizat Davis Brewers, de la Spark Communications, divizia a firmei de publicitate Publicis Groupe. El a adaugat ca T-Mobile si HTC vor intampina dificultati, deoarece brandul taiwanez nu se bucura de acelasi renume.
Estimarile firmelor de analiza subliniaza obstacolele pe care Google si partnerii sai trebuie sa le depaseasca in incercarea de a ataca pozitia companiilor Apple sau Research In Motion (canadienii care produc dispozitivele BlackBerry). Cele doua firme controleaza aproape doua treimi din piata americana a dispozitivelor smartphone, concepute pentru a oferi utilizatorilor acces rapid la e-mail si internet. Potrivit IDC, vanzarile de telefoane inteligente vor creste cu 80% anul acesta, la 36 de milioane de unitati.
T-Mobile, care este al patrulea operator de telefonie mobila din Statele Unite, intentioneaza sa comercializeze telefonul cu Android incepand din trimestrul al patrulea. Planurile tarifare inca nu au fost anuntate.
iPhone este comercializat in exclusivitate in reteaua AT&T, cel mai mare operator mobil din SUA, cu 72,9 milioane de clienti, aproape dublu fata de cei 31,5 milioane de clienti ai T-Mobile. Verizon Wireless si Sprint Nextel se situeaza pe pozitiile doi si trei.
Noul terminal va fi produs de firma taiwaneza High Tech Computer (HTC), unul din cei mai mari producatori de PDA-uri si smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Windows Mobile. Google Phone dispune de un ecran tactil, similar celui folosit in iPhone, dar are si o tastatura QWERTY traditionala.
Potrivit unor date aparute inainte de lansarea oficiala a aparatului, terminalul se poate conecta la internet prin intermediul conexiunii de mare viteza HSDPA (3,5G, standard ce asigura o viteza teoretica de descarcare a datelor de pana la 7,2 megabiti pe secunda), dar si cu ajutorul conexiunii traditionale Wi-Fi. Ca si iPhone, telefonul are un modul GPS incorporat.
Camera foto a terminalului are rezolutia de 3,1 megapixeli, insa nu ofera functie de inregistrare video. Un alt aspect criticat este faptul ca modulul Bluetooth nu permite utilizarea unor casti stereo wireless.
Utilizatorii vor avea nevoie de un cont de e-mail la serviciul Google Gmail pentru a utiliza functionalitatile online ale dispozitivului. Interfata telefonului ofera acces direct la servicii precum motorul de cautare Google, Google Maps, Gmail, YouTube si clientul de mesagerie instantanee Google Talk.
Analistii considera ca partea software este cea care va determina impunerea sau esecul pe piata al dispozitivului. Faptul ca Android este un sistem de operare deschis accentueaza si mai mult faptul ca platforma hardware este un aspect secundar.
Fiecare serviciu Google integrat in dispozitiv va functiona ca un API (Application Programming Interface) - un set de functii, proceduri si clase pe care un sistem de operare le utilizeaza pentru a gestiona cererile venite din partea aplicatiilor software instalate.
Acest lucru inseamna ca dezvoltatorii software vor putea combina functionalitati din mai multe API-uri pentru a realiza soft-uri personalizate, care vor putea utiliza atat modul GPS, cat si celulele de telefonie mobila pentru a furniza servicii targetate in functie de locatie.
Oficialii Google sustin ca noile telefoane mobile cu Android vor da nastere unei platforme noi pentru vanzarea de publicitate. Veniturile generate din publicitatea contextuala, afisata alaturi de rezultate interogarilor pe motorul de cautare, ar putea atinge valoarea de 3,8 mld. dolari (2,56 mld. euro) pana in 2012, conform datelor firmei de cercetare eMarketer.
Potrivit acelorasi analisti, piata de profil din Statele Unite se va dubla in valoare anul viitor, la 181,1 mil. dolari (123,28 mil. euro).
"Android ca platforma va avea un impact semnificativ asupra pietei, insa cred ca terminalele individuale se vor bucura de un succes limitat", a mai spus Glovin de la Forrester Research.
 
  • Conectivitati: 3G/HSDPA, Wi-Fi;
  • Modul GPS;
  • Ecran LCD: touchscreen, 65.000 de culori, rezolutie maxima de 480x320 pixeli;
  • Camera foto de 3,1 megapixeli;
  • Autonomie: 5 ore convorbire, 130 de ore stand-by;
  • Dimensiuni: 117x55x16 mm;
  • Greutate: 159 de grame

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO