Business Hi-Tech

Telefonia mobila dubleaza profitul Deutsche Telekom

13.08.2004, 00:00 24

Cel mai mare operator de telefonie din Europa, Deutsche Telekom (DT), a anuntat pe trimestrul al doilea al 2004 cresterea incasarilor de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut si dublarea profitului net.
Succesul diviziei de telefonie mobila, T-Mobile, a ajutat compania germana sa ajunga la incasari totale de 14,4 miliarde de euro, cu 6% peste asteptarile analistilor si oficialilor DT. Profitul operational inainte de taxe de amortizare a ajuns la 4,78 miliarde de euro, iar profitul net s-a cifrat in aceasta perioada la 2,5 miliarde de euro, scrie Financial Times.
Principalul factor de crestere a incasarilor si profitului a fost divizia de telefonie mobila, spun oficialii Deutsche Telekom. Incasarile T-Mobile au crescut cu 12 procente in perioada aprilie-iulie, iar profitul operational inainte de amortizare (EBITDA) a urcat cu 10 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Gigantul telecom a fost in ultimii ani afectat de crahul dot-com si de recesiunea din industrie, insa situatia pare sa se fi redresat, iar Deutsche Telekom s-a declarat recent interesata de piata est-europeana. Zona are un potential de crestere ridicat, recunoscut de toti jucatorii din domeniu, si a devenit anul acesta atractiva pentru companii precum Vodafone - cel mai mare operator de telefonie mobila dupa incasari la nivel mondial.
In acest timp, pietele occidentale devin tot mai competitive si saturate, iar Deutsche Telekom a fost obligata practic sa isi reintoarca privirea spre Est, unde valoarea companiilor ramane inferioara celei din Occident, iar cresterea atinge procente nesperat de mari.
Compania germana este deja prezenta in Ungaria, Slovacia si Republica Ceha. La o intalnire cu actionarii companiei, directorul executiv (CEO) Kai-Uwe Ricke a declarat ca pune un "accent special" pe Europa de Est.
Deutsche Telekom a reusit pe trimestrul al doilea sa isi reduca nivelul datoriilor cu inca 1,3 miliarde de dolari, ajungad la 43,3 de miliarde de euro. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels