Business Hi-Tech

Telefonul mobil este gadgetul preferatde tineri pe piata romaneasca

24.11.2005, 19:07 23

Tinerii utilizatori din Romania considera telefonul mobil un gadget care are prioritate in casa si buzunarul lor, 41,5% dintre acestia alegand celularul in defavoarea unui computer de birou, televizor, DVD player, MP3 player sau unei console de jocuri video.

In Romania, telefoanele mobile sunt cele mai exploatate echipamente, in comparatie cu alte 15 tari de pe diverse continente, reiese dintr-un studiu realizat de catre Graffiti BBDO impreuna cu compania autohtona de cercetare Mercury Research. Computerul vine pe locul al doilea, fiind preferat de 36,5% dintre utilizatori, iar televizorul este ales de doar 8% dintre utilizatori.

La nivel mondial, raportul dintre primele doua locuri in clasament este invers, computerul fiind cel mai utilizat echipament, iar celularele ocupand locul al doilea in preferintele utilizatorilor.

Studiul a fost realizat in septembrie pe un esantion format din abonatii Connex si Orange cu varste cuprinse intre 15 - 20 si 30 - 35 de ani.

Distribuitorii de terminale mobile autohtoni sunt de parere, in proportie de 43,5%, ca marca si modelul de telefon mobil spun multe despre posesor. Cei mai convinsi de aspectul mentionat sunt barbatii de 30 - 35 de ani (54%), urmati de tinerele cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani (48%).

Un alt element important in utilizarea telefonului mobil este faptul ca acesta trebuie sa fie personalizat. Aproximativ 70% dintre fetele de 15 - 20 de ani si 58% dintre baietii din aceeasi categorie de varsta folosesc sonerii diferite pentru apelanti diferiti. Spre deosebire, procentul persoanelor de 30-35 de ani care utilizeaza aceasta facilitate este ceva mai scazut - 45%. Astfel, continutul multimedia al telefonului, dar si tehnologia de care dispune sunt elemente mult mai importante decat marca sau modelul celularului, mai ales pentru utilizatorii tineri, conform studiului Graffiti BBDO.

Dependenta utilizatorilor de telefoane mobile reprezinta un avantaj pentru furnizorii de servicii de comunicare, intrucat numarul de minute vorbite este mai mare atunci cand terminalele sunt in permanenta la posesori. Iar 44% dintre participantii la studiu prefera sa aiba telefonul mereu aproape, cu toate ca au recunoscut ca pentru o perioada de cel mult o zi ar fi dispusi sa imprumute echipamentul unui prieten, in caz de nevoie.

Un alt semn ca romanii nu pot renunta sa utilizeze telefoanele lor mobile este faptul ca, in procent de 86% dintre cei cu varste intre 30 si 35 de ani, acestia nu isi inchid niciodata terminalele. La categoria de varsta de 15 - 20 de ani, 93% dintre telefoane stau in permanenta deschise, acesta fiind cel mai ridicat procent in comparatie cu utilizatorii din celelalte tari participante, arata studiul Graffiti BBDO. In plus, 77% dintre utilizatorii romani care au participat la studiu au recunoscut ca daca ar uita telefonul mobil acasa, s-ar intoarce din drum ca sa il ia.

Telefonul este o prioritate pentru utilizatori chiar si atunci cand acestia sunt in mijlocul unei relatii intime, 27% dintre acestia preluand un apel in aceasta situatie. Comparativ, 22% dintre italieni si spanioli ar proceda in aceeasi maniera, in timp ce numai 10% dintre britanici si 7% dintre nemti ar lasa partenerul deoparte pentru a vorbi la telefon.

Utilitatea unei convorbiri nu mai este insa aceeasi ca altadata. In procent de 84%, utilizatorii au precizat ca majoritatea apelurilor pe care le dau sunt pentru a "controla" persoana de la capatul celalalt al firului, adica pentru a sti ce face si unde este, si nu pentru a comunica o informatie importanta. Pe langa asta, telefonul mai este utilizat pentru a efectua apeluri si trimite SMS-uri amoroase. 71% dintre utilizatorii cu varsta intre 15 si 20 de ani spun ca trimit frecvent mesaje intime, in timp ce pe segmentul 30 - 35 de ani doar 30% utilizeaza SMS-ul pentru a flirta.

De gradul inalt de utilizare al telefonului mobil profita si publicitatea si companiile care isi fac reclama prin aceasta metoda. Aproximativ 71% dintre utilizatorii romani sunt deschisi in a primi mesaje promotionale pe telefonul lor mobil. Aceasta medie este depasita in cazul tinerilor cu varste curpinse intre 15 si 20 de ani, procentul pe acest segment fiind de 75%. Peste 54% dintre cei chestionati au primit, macar o data, un mesaj promotional pe mobil, iar 27,5% au dat curs mesajului, conform studiului Graffiti BBDO. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO