Business Hi-Tech

Telemobil - Zapp va lansa serviciile 3G in al doilea trimestru al anului viitor

Telemobil - Zapp va lansa serviciile 3G in al doilea trimestru al anului viitor

Piermario di Pietro, directorul general al Telemobil ? Zapp: Vrem sa fim prezenti pe piata serviciilor 3G pana la 30 iunie 2008, cand va avea loc prima etapa de evaluare a procesului de dezvoltare a retelei, conform prevederilor din caietul de sarcini al licentei.

29.10.2007, 19:30 18

Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, va lansa serviciile de telecomunicatii din generatia a treia (3G) in al doilea trimestru al anului 2008, intr-o prima etapa urmand sa fie acoperite 19 orase, a declarat directorul general al companiei, Piermario di Pietro.
"Vrem sa fim prezenti pe piata serviciilor 3G pana la 30 iunie 2008, cand va avea loc prima etapa de evaluare a procesului de dezvoltare a retelei, conform prevederilor din caietul de sarcini al licentei. Extinderea retelei 3G va continua si ne-am propus ca, pana la finele anului viitor, reteaua 3G sa acopere mai mult de 110 orase din tara", a spus di Pietro.
In octombrie 2006, Telemobil si RCS&RDS au castigat ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de stat prin Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).
Operatorul de cablu TV RCS&RDS a lansat, la 12 octombrie, sub brandul DigiMobil, serviciile 3G in Oradea. Primii doi operatori care au intrat pe piata serviciilor 3G, in baza licentelor achizitionate prin licitatie in 2004, au fost Vodafone Romania (aprilie 2005) si Orange Romania (iunie 2006).
Seful Telemobil a afirmat ca operatorul roman va lansa in al doilea trimestru al anului 2008 serviciile de telecomunicatii din generatia a treia (3G).
"In 2008, compania va investi circa 60 milioane de dolari in lansarea serviciilor 3G si extinderea retelei CDMA. Suma poate sa para mica, dar noi avem deja construita o retea, iar preturile la echipamentele de telecomunicatii sunt la un nivel scazut ca urmare a concurentei venite din partea producatorilor din China. Fondurile vor fi asigurate fie printr-o infuzie de capital din partea actionarilor, fie prin imprumuturi bancare sau de la actionari", a spus di Pietro. El a mai spus ca operatorul nu mai ia in calcul lansarea unui serviciu de televiziune digitala prin satelit, posibilitate enuntata anul trecut de unul dintre oficialii companiei.
"Ar fi fost un pas perfect logic din punctul de vedere al convergentei serviciilor, dar mai degraba vom incheia un parteneriat cu unul din jucatorii deja preznti pe piata".
Reprezentantul Telemobil a mai spus ca, dupa reducerea capitalului social subscris si nevarsat, de 648,37 milioane de lei, la nivelul celui varsat, de 277,87 milioane de lei, compania va proceda la o noua reducere a capitalului pentru acoperirea unei parti din pierderile din anii precedenti.
Ulterior, Telemobil isi va majora capitalul social cu o suma care sa-i asigure un echilibru intre resursele proprii ale companiei si datoriile si restul pierderilor din anii precedenti.
Potrivit datelor transmise de companie Ministerului Economiei si Finantelor, Telemobil a consemnat pierderi totale de 595,09 milioane de lei in intervalul 1999-2005.
La inceputul lunii septembrie a acestui an, compania a anuntat ca abandoneaza, pentru moment, ideea de a obtine fonduri printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 125 milioane de dolari, aprobata de actionari intr-o sedinta desfasurata in luna aprilie. Sumele atrase prin emisiunea de obligatiuni urmau sa finanteze accelerarea procesului de dezvoltare al companiei.
Telemobil se asteapta ca afacerile companiei sa depaseasca, exprimate in dolari, nivelul atins in 2006 (124 mil. $), evolutie sustinuta si de aprecierea leului in raport cu moneda americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO