Business Hi-Tech

Toate amenzile aplicate UPC in 2006, anulate

Toate amenzile aplicate UPC in 2006, anulate

Institutia condusa de Bogdan Chiritoiu va face recurs impotriva anularii amenzilor UPC

22.11.2009, 23:07 43

Curtea de Apel Bucuresti a anulat printr-o sentinta pronuntatain 17 noiembrie toate amenzile, in valoare de 7,1 mil. euro,aplicate operatorului de cablu TV UPC Romania sub acuzatiile deformare a unui cartel si abuz de pozitie dominanta, potrivitdatelor de la casele de avocatura care au asistat compania inproces, respectiv Stoica si Asociatii si Tuca, Zbarcea siAsociatii.

Prima amenda din 2006, de 2,1 mil. euro, a fost aplicata deConsiliul Concurentei UPC pentru ca ar fi cazut de acord printr-ointelegere de tip cartel cu o companie preluata de RCS&RDS(HI-FI QUADRAL) cum sa imparta piata de cablu TV din Timisoara.

Dupa aproape trei ani de dezbateri, Curtea de Apel Bucuresti ahotarat, printr-o sentinta din data de 17 noiembrie, anularea intotalitate a deciziei nr. 237/2006 prin care Consiliul Concurenteia amendat UPC Romania cu o suma de aproximativ 2,1 milioane deeuro. In acest dosar, al amenzii din Timisoara, UPC a fostreprezentata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

"Este o hotarare ce confirma faptul ca instantele din Romaniadezvolta o jurisprudenta proprie in materia dreptului concurenteisi ca judecatorii romani sunt din ce in ce mai specializati inacest domeniu relativ nou in peisajul romanesc", a declarat IoanaHrisafi, avocat asociat si coordonator al echipei care a asistatUPC Romania in instanta in acest dosar.

Amenda primita de RCS in acelasi dosar privind piata de cabludin Timisoara, de 235.000 de euro, a fost deja anulata de osentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Prin aceeasi sentinta a Curtii de Apel Bucuresti, UPC Romania aobtinut si anularea unei alte amenzi, in valoare de 5 milioane deeuro, aplicata de Consiliul Concurentei tot prin decizia nr.237/2006, pentru un posibil abuz de pozitie dominanta pe piatamunicipiului Bucuresti. Amenda a fost primita de doua companiicumparate de UPC, respectiv Astral Telecom si Cablevision ofRomania.

"Consiliul Concurentei a constatat ca societatile Astral Telecomsi Cablevision of Romania au savarsit in Bucuresti un abuz depozitie dominanta, manifestat prin impunerea de tarife majorate inmod nejustificat de cresterea costurilor", anunta ConsiliulConcurentei in 2006. In acest dosar, UPC a fost asistata de casa deavocatura Stoica si Asociatii.

Potrivit reprezentantilor Stoica si Asociatii, "Curtea de ApelBucuresti a anulat amenda aplicata de Consiliul Concurentei,considerand ca majorarea tarifelor la serviciile de retransmisie aprogramelor de televiziune prin cablu nu reprezinta un abuz depozitie dominanta, argumentul principal fiind acela ca prestatorulunor servicii poate majora tarifele specifice daca majorarea sereflecta in structura pretului de cost".

Contactati de ZF, reprezentantii Consiliului Concurentei auprecizat ca vor ataca decizia Curtii de Apel. "In mod sigur,Consiliul Concurentei va formula recurs la Inalta Curte de Casatiesi Justitie, dupa comunicarea motivarii sentintei", au precizatpentru ZF reprezentantii consiliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels