Business Hi-Tech

Toate firmele ar putea fi obligate sa-si faca site

17.03.2004, 00:00 21

Deputatul PSD Constantin Nita propune, printr-o initiativa legislativa, ca societatile comerciale sa fie obligate, la inmatricularea in Registrul Comertului, sa depuna si adresa site-ului lor pe Internet, in caz contrar inregistrarea urmand sa fie respinsa.
Potrivit initiativei legislative, in cazul firmelor care nu au posibilitatea achizitionarii aparaturii tehnice necesare crearii site-ului si administrarii lui, Oficiul National al Registrului Comertului sau Oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale vor fi obligate sa asigure accesul la aparatura necesara, contra unei taxe de administrare.
Adresa site-lui ar urma sa fie compusa din numele societatii, la care se vor putea adauga cuvinte sau expresii definitorii pentru domeniul sau de activitate
Site-ul va trebui sa contina informatiile privind modul de contact - adresa sediului social, filiale, sucursale, agentii, reprezentante, alte sedii secundare, telefon, fax, e-mail, precum si actul constitutiv, descrierea generala a obiectului de activitate, locul unde se desfasoara actele de comert si faptele de comert si autorizatia pentru exercitarea comertului. Site-ul va mai cuprinde si capitalul social subscris si varsat si informatii generale privind preturile practicate si bilantul contabil anual.
Proiectul prevede amenzi judiciare de la 500.000 de lei la cinci milioane de lei pentru companiile care nu-si actualizeaza informatiile prezentate pe site.
Propunerea legislativa mai stipuleaza ca societatile comerciale care sunt deja inmatriculate vor fi obligate sa depuna la Registrul Comertului adresa site-lui in termen de un an de la intrarea in vigoare a acestei legi. Cei care nu depun adresa la termen vor plati lunar o amenda judiciara de la un milion de lei la zece milioane de lei.
Constantin Nita a apreciat ca publicarea pe pagina de Internet a detaliilor privitoare la comerciant duce la transparenta, la combaterea coruptiei, la fluidizarea mediului de afaceri si la diminuarea numarului de firme fantoma.
Prima Camera sesizata cu privire la aceasta propunere legislativa este Senatul, iar Camera decizionala este Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels