Business Hi-Tech

Tranziţia la televiziunea digitală rămâne blocată în circuitul de avizare de la ministere. Cum reacţionează ministrul Vreme la întrebările despre remaniere

Tranziţia la televiziunea digitală rămâne blocată în circuitul de avizare de la ministere. Cum reacţionează ministrul Vreme la întrebările despre remaniere

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

04.10.2011, 14:49 776

Actele normative care reglementează trecerea României de la televiziunea analogică la cea digitală sunt în circuitul de avizare de la ministere iar un termen în care acestea vor primi undă verde nu poate fi estimat, a declarat ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme în cadrul conferinţei "International Digital Forum", organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.

Reprezentantul Guvernului a fentat întrebările pe această temă cu declaraţii generale în legătură cu acest subiect, evitând astfel să mai avanseze vreun termen în legătură cu trecerea la televiziunea digitală.

"Din punct de vedere tehnic, România este pregătită să facă acest pas foarte rapid", a spus Vreme. Când? "Calendarul depinde de avizele primite de la celelalte ministere. Când avem acest avize putem face trecerea în câteva luni". Se luptă ministerul comunicaţiilor pentru ca acest act să depşească rapid acest circuit de avizare? "Noi am tratat foarte serios această problemă. Absolut la fiecare discuţie am purtat discuţii şi negocieri", a spus Vreme.

Guvernul a amânat în august 2010 cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data trecerii României la televiziunea digitală. Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia la televiziunea digitală a dus la anularea unei "licitaţii" aflate în curs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şi care era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Companiile cumpăraseră caietul de sarcini, iar la data emiterii hotărârii de către Guvern, ANCOM aştepta ofertele companiilor. ANCOM prelungise termenul de primire a ofertelor până la data de 17 septembrie. Stabilirea câştigătorilor urma să fie realizată prin procedura de selecţie comparativă.

Caietul de sarcini fusese achiziţionat de companiile locale RCS&RDS, Radiocom, Media Sat şi Romtelecom şi firmele străine TDF (Franţa), ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

În octombrie 2010 Vreme declara că Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) va prezenta în "următoarele două-trei luni" o nouă strategie de trecere la televiziunea digitală, care se va sincroniza şi cu deciziile Consiliului Uniunii Europene în acest domeniu, a declarat ieri ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme. "Există în minister un departament care se ocupă de întocmirea acestei strategii".

Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinţa alocării unei licenţe către o entitate controlată de stat, Vreme a spus că sunt analizate "plusurile şi minusurile" mai multor variante. "Există posibilitatea ca Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) sau Societatea Română de Televiziune să primească spre utilizare o astfel de licenţă TV", a spus ministrul.

Vreme fuge de remaniere

Întrebat de jurnalişti, în momentul în care părăsea sala de conferinţe a hotelului Athenee Palace Hilton, dacă se aşteaptă să fie remaniat, Valerian Vreme a refuzat să răspundă şi, însoţit de noua sa consilieră pe comunicare, a mărit pasul astfel încât să lase în urmă reprezentanţii media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO