Business Hi-Tech

Tribunalele se computerizeaza

13.01.2004, 00:00 6

Toate salile de tribunal in care se judeca procese penale vor fi dotate, in maximum o luna, cu sisteme computerizate de inregistrare a sedintelor, a anuntat ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu.
Potrivit lui Stanoiu, 15 sali de judecata bucurestene - patru la Tribunalul Bucuresti, doua la Curtea de Apel si noua la judecatoriile de sector - beneficiaza deja de astfel de sisteme.
"In aceasta dupa-amiaza (ieri, n.r.), vom avea o intilnire cu experti ai Ministerului comunicatiilor, pentru a discuta eventuale posibilitati de imbunatatire a acestui sistem, pentru ca intotdeauna este loc de mai bine. (...) In functie de costuri, daca le vom putea suporta - si noi credem ca vom putea - in maximum o luna de zile, toate salile de judecata din tara vor fi dotate astfel", a spus Stanoiu.
Ministrul a apreciat ca acest sistem este mult mai bun decit cel care presupune utilizarea casetofonului, insa a tinut sa sublinieze ca toate sedintele care au avut loc de la inceputul acestui an au fost inregistrate, asa cum prevede Codul de Procedura Penala revizuit.
Astfel, acest sistem este compus dintr-un calculator - utilizat de grefier - prin care se inregistreaza depozitiile tuturor partilor implicate. In plus, fiecare sala de sedinte este dotata cu cinci microfoane - cite unul pentru judecator, procuror, grefier, martor (sau avocatul care pledeaza cauza) si acuzat.
Unul dintre informaticienii care s-au ocupat de dotarea salii a explicat ca sistemele din sali sint conectate intr-o retea care poate fi oricind accesata de grefier din biroul sau, pentru ca acesta sa poata transcrie depozitiile in fiecare dosar. Periodic, toate inregistrarile vor fi arhivate si stocate, pentru a fi accesibile oricind.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO