Business Hi-Tech

Turk Telekom şi Turkcell au făcut oferte de preluare a operaţiunilor OTE din Bulgaria

Turk Telekom şi Turkcell au făcut oferte de preluare a operaţiunilor OTE din Bulgaria

Foto Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

23.11.2012, 00:00 180

Turk Telekom şi Turkcell din Turcia au depus oferte de preluare neangajante pentru operatorul de telefonie mobilă Globul, iar Turk Telekom şi pentru magazinele de aparatură electronică Germanos din Bulgaria, scoase la vânzare de grupul elen de telecomunicaţii OTE, transmite Novinite.

Ambele companii din Turcia au anunţat ofertele pe site-ul bursei din Istanbul. Turkcell are 35 de milioane de abonaţi în Turcia şi alţi 30 de milioane prin intermediul subsidiarelor şi participaţiilor minoritare la companii din alte ţări. Principalele companii concurente ale Turkcell pe piaţa din Turcia sunt Vodafone şi Avea, controlată de Turk Telekom. Globul, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Bulgaria, a raportat la începutul lunii noiembrie o scădere de 20,9% a veniturilor în trimestrul al treilea, la 85,9 milioane de euro.

OTE, cel mai mare operator de telecomunicaţii din sud-estul Europei, a anunţat la jumătatea lunii iunie planurile de vânzare a diviziilor din Bulgaria, pentru a obţine fonduri necesare refinanţării unor datorii de 3,4 miliarde de euro care ajung la maturitate în următorii doi ani. Potrivit unor informaţii neconfirmate, OTE a angajat pentru consultanţă divizia din Londra a Citigroup. OTE ar vrea să obţină pentru Globul şi Germanos cel puţin 800 de milioane de euro, potrivit surselor.

Printre posibilii cumpărători ai operaţiunilor din Bulgaria se numără Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% la OTE, Turkcell, Vodafone şi Orange. Globul este marca sub care Cosmo Bulgaria Mobile EAD, deţinută în totalitate de Cosmote, divizia de telefonie mobilă a OTE, oferă servicii de telecomunicaţii în Bulgaria. OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi ale retailerului Germanos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24