Business Hi-Tech

Turkcell, interesat de Irak

22.08.2003, 00:00 16



Grupul Turkcell, liderul pietei de telefonie mobila din Turcia, a anuntat ieri ca este interesat de licentele pe trei ani scoase la vanzare in Irak de Autoritatea Provizorie a Coalitiei (CPA), intentionand sa inainteze o oferta impreuna cu o serie de companii al caror nume nu a fost mentionat. Termenul limita impus de CPA pentru inaintarea ofertelor a expirat ieri, iar castigatorii ar putea fi anuntati, potrivit Turkcell, pana pe 5 septembrie.Administratia CPA condusa de fortele americane, a anuntat, in luna iulie, ca va acorda cate o licenta de telefonie mobila pentru regiunile din nordul, centrul si sudul Irakului. Candidatilor li se va cere sa depuna oferte pentru cel putin doua dintre zonele mentionate. Licentele pentru telefonia mobila se afla printre contractele cele mai rentabile care au mai ramas de distribuit in Irak.



Autoritatile irakiene nu au decis, deocamdata, daca vor opta pentru tehnologia de telefonie mobila CDMA (Code Division Multiple Access), utilizata in Statele Unite si dezvoltata de compania americana Qualcomm Inc., sau pentru standardul GSM, prezent cu precadere in Europa si Orientul Mijlociu.O eventuala optiune pentru GSM ar reprezenta o lovitura majora pentru firmele americane de profil, care spera sa dezvolte in Irak o infrastructura de telecomunicatii bazata pe standardul CDMA. In Bagdad, fortele militare americane si echipele de muncitori care lucreaza la proiectele de reconstructie utilizeaza o retea de telefonie mobila construita de grupul MCI, fostul WorldCom Inc. Populatia irakiana nu are acces la aceste servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels