Business Hi-Tech

UE cere mai mult de la Microsoft

01.02.2006, 20:54 16

Procesul antitrust in care Microsoft este implicat inca din 2001, acuzat de Uniunea Europeana ca detine monopolul pe domeniul sistemelor de operare, risca sa devina o adevarata provocare pentru compania americana, intrucat Bill Gates ar putea fi obligat de oficialii de la Bruxelles sa dezvaluie gratuit rivalilor toate secretele sistemului Windows, scrie Financial Times.

Pana acum, gigantul software a avut de ales ce informatii sa dezvaluie sau nu firmelor concurente, care sperau sa poata folosi datele obtinute pentru a putea dezvolta aplicatii software cu care sa se impuna pe piata. Insa, conform unui document confidential provenit de la Comisia Europeana, ajuns in posesia Financial Times, informatiile despre Windows publicate pana acum "sunt complet inutile" si nu se ridica la nivelul cerintelor de reglementare a procesului, scrie Financial Times.

Este vorba despre fragmente din codul sursa al aplicatiilor software ale Microsoft, pe care compania s-a oferit recent sa le dezvaluie rivalilor, in incercarea de a calma spiritele Comisiei Europene. Oferta insa nu a fost primita cu foarte mult entuziasm, relateaza cotidianul britanic.

Pe deasupra, este foarte posibil ca Microsoft sa fie impiedicat sa perceapa o anumita taxa de la fiecare dintre rivalii care vor folosi datele in aplicatii software proprii, reiese dintr-o anexa a documentului confidential, scrie Financial Times. "Nu este absolut nimic nou sau inovator in cele 12.000 de pagini cu informatii trimise pana acum de Microsoft", a explicat Neil Barrett, consilier tehnic al Comisiei Europene.

"Barrett a facut declaratii fara sa intre in posesia documentelor pe care compania le-a trimis Comisiei, documente in care sunt punctate noile tehnologii care se gasesc in informatiile oferite", a replicat Horacio Gutierrez, consilier legal al Microsoft.

"Cu siguranta ca dupa ce expertii vor analiza informatiile tehnice proaspat facute publice de Microsoft, concluzia va fi alta", a conchis el. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO