Business Hi-Tech

UE, nehotarata asupra tarifelor pentru roaming

06.07.2006, 18:51 14

Planurile Comisiei Europene de a reduce tarifele pentru apelurile telefonice efectuate in roaming sunt incerte in momentul de fata, intrucat unii oficiali de la Bruxelles au realizat ca aceste schimbari ale planurilor tarifare ar putea afecta operatorii de servicii de telefonie mobila, scrie Financial Times.
Noile reglementari stabilite de Comisia Europeana sunt exagerate si ar putea reduce competitivitatea unor giganti in telecomunicatii, precum Vodafone, Orange sau T-Mobile, sunt de parere Peter Mandelson si Gunter Verheugen, doi dintre oficialii Comisiei Europene.
"Nu spun ca nu este necesara o reducere a tarifelor pentru convorbirile in roaming, insa problema este metoda prin care se obtine acest lucru", a spus Verheugen. "Trebuie gasit un echilibru in aceasta strategie, pentru a putea proteja atat utilizatorii, cat si operatorii de telefonie", a completat Mandelson.
Astfel, cei doi comisari sunt in discutii cu Viviane Reding, comisarul european pentru media si comunicatii, a carei parere este ca reducerea tarifelor la convorbirile in roaming reprezinta o actiune justificata.
Viviane Reding spera sa obtina aprobare din partea UE saptamana viitoare pentru strategia sa, prin care urmareste sa le impuna tarife standard tuturor operatorilor de servicii de telefonie mobila. Criticile furioase din industrie si din partea autoritatilor de reglementare in telecom nu au reusit sa-i schimbe decizia. Argumentul acesteia este faptul ca cei 380 de milioane de utilizatori de telefoane mobile din UE platesc tarife mult prea mari pentru apelurile telefonice pe care le efectueaza in roaming. Insa in cazul in care Peter Mandelson si Gunter Vereugen vor fi sustinuti si de alti oficiali ai Comisiei Europene, aprobarea noilor reglementari cu privire la tarifele convorbirilor in roaming ar putea intampina probleme.
Pe langa aceasta, operatorii de telefonie mobila care genereaza un procent de 10% - 15% din profit din convorbirile in roaming sunt de asemenea nemultumiti de strategia comisarului Viviane Reding. Propunerea lor a fost ca reducerea sa se aplice numai la tarifele percepute de un operator altor companii de telecomunicatii pentru utilizarea retelei, ramanand ca piata sa stabileasca tarifele pentru utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO