Business Hi-Tech

UE reduce taxele pentru camerele video profesionale

UE reduce taxele pentru camerele video profesionale

UE va adopta formal noile taxe in termen de doua-trei luni

25.07.2007, 17:30 22

Uniunea Europeana a hotarat ca va reduce drastic taxele aplicate producatorilor japonezi de camere video pentru televiziune, care au fost initial concepute pentru a sanctiona companii precum Ikegami Tsushinki si Sony, care isi vindeau produsele in Europa sub pretul pietei sau uneori sub pretul de productie, scrie International Herald Tribune.
"Circumstantele care au dus la aplicarea taxelor s-au schimbat si nu mai este nevoie de ele", a declarat Peter Power, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Guvernele celor 27 de tari membre au adoptat propunerea de a renunta la taxe. In prezent, acestea sunt de 200,3% pentru Ikegami Tsushinki, 108,3% pentru Sony, 52,7% pentru Hitachi Denshi si 96,8% pentru orice alt exportator de produse japoneze.
Masura a fost adoptata in luna decembrie a anului trecut, dupa ce Grass Valley, o divizie a companiei Thomson, a solicitat protectie din partea Uniunii Europene. Comisia Europeana a hotarat atunci ca va impune taxe aditionale pentru echipamentele profesionale de transmisie pentru o perioada de cinci ani. In aprilie 2007, pe masura ce Uniunea Europeana desfasura o ancheta separata care ar fi putut duce la desfiintarea taxelor, Grass Valley nu a mai sprijinit aceasta initiativa. Taxele au fost introduse prima data in 1994, majorate in septembrie 2000 si prelungite pentru o perioada de cinci ani in luna decembrie 2006.
Oficialii Grass Valley, care genereaza peste 60% din totalul camerelor video pentru televiziune din Uniunea Europeana, au declarat in 2005 ca taxele nu ar trebui diminuate si au solicitat ancheta care a determinat mentinerea acestora.
In aprilie 2006, pe masura ce Grass Valley astepta rezultatele anchetei, oficialii companiei si-au exprimat nemultumirea fata de intrarea pe piata europeana la pret de dumping a unor camere video produse in Japonia, pe care Uniunea Europeana le-a incadrat in categoria produselor afectate de taxe.
Ca urmare, Uniunea Europeana a deschis o noua ancheta in mai 2006 si a revizuit masurile care erau deja in vigoare. Exact aceasta ancheta, care a continuat dupa ce perioada de aplicare a taxelor a fost prelungita in decembrie 2006, a oferit Uniunii Europene datele necesare pentru a renunta complet la acestea.
Pe de alta parte, unele camere foto digitale de top care vin in Uniunea Europeana ar putea fi mult mai scumpe din cauza functiilor video avansate, care le-ar putea plasa si in categoria camerelor video.
Camerele foto digitale sunt importate in UE fara taxe, insa camerele video au un adaos pornind de la 4,9% din valoarea produsului.
Un oficial al UE a declarat ca este putin probabil ca aceasta masura sa afecteze camerele adresate consumatorilor obisnuiti, referindu-se la modele mai scumpe care au posibilitatea de a inregistra secvente video la calitate foarte buna. Expertii UE au decis saptamana trecuta ca, pentru a fi plasat in categoria de camere foto digitale cu performante video superioare (si care va fi taxat suplimentar), un produs nu trebuie sa poata inregistra o secventa video de peste 30 de minute, la o rezolutie de peste 800x600 pixeli si o rata de peste 23 de cadre pe secunda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO