Business Hi-Tech

Un hacker, paznic peste site-uri

04.05.2001, 00:00 23



Pana anul trecut, germanul Andy Mueller-Maguhn, 29 de ani, nu era cunoscut decat ca un infractor de temut, chiar daca nu unul in sensul obisnuit al cuvantului.

In palmaresul sau de hacker, la loc de cinste stau spargeri de retele de banci sau, cum s-a intamplat in 1986, spargerea bazei de date a NASA impreuna cu colegii sai de la Chaos Computer Club, unde lucreaza ca instructor si consultant.

Anul trecut insa, Andy a devenit membru in Comisia de acordare a domeniilor pe Internet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), fiind ales sa reprezinte Europa in aceast organism cu sediul in California, care intruneste reprezentanti de pe toate continentele. ICANN a fost infiintata in 1998 de catre guvernul american pentru a inregistra si coordona domeniile de web din intreaga lume.

"Trebuie sa fie destul de ciudat pentru americani sa vada pe cineva ca mine la conducerea ICANN," spune, ironic, Mueller-Maguhn.

Chiar daca se situeaza in afara legii, Mueller-Maguhn nu e chiar un infractor de drept comun. Un profesor de la Universitatea din Hamburg e gata sa depuna marturie pentru el, spunand ca Andy respecta "etica de hacker," adica face experiente fara a distruge date sau programe.

El a fost felicitat in momentul numirii in conducerea ICANN chiar si de Uniunea Crestin-Democrata, care a dominat scena politica germana vreme de mai multi ani.

"Daca cineva foloseste un computer pentru a jefui, atunci acesta se numeste infractor, un vandal care foloseste computerul ca pe orice alta unealta," spune el.

Mueller-Maguhn sustine insa ca practica hackingul nu doar pentru a avea acces la diverse retele de informatie, ci pentru ca este interesat de cunoastere in sine.

"Obisnuiam sa-mi violez propriul cont bancar, povesteste Mueller-Maguhn. De regula, asta e o infractiune, din moment ce eu nu sunt decat posesorul cardului ATM, dar proprietarul este banca.

Totusi, am facut-o pentru ca voiam sa vad cum functioneaza sistemul. ai cine credeti ca a venit sa ma-ntrebe cum am facut-o? Bancile. Vedeti, hacking-ul scoate la iveala tot felul de slabiciuni si a determinat imbunatatirea multor sisteme."

Acum insa Mueller-Maguhn pare sa isi ia slujba de la ICANN in serios pentru ca, spune el, "pretuiesc accesul liber la informatie," iar aceasta institutie pune in pericol acest lucru.

El spune ca nu are nimic impotriva folosirii Internetului in scopuri comerciale, dar a€oil scoate din minti" faptul ca este condus de companii si dupa reguli de companie.

"Dupa regulamentul ICANN de acum, orice utilizator obisnuit poate inregistra un domeniu si chiar poate construi un proiect sau o companie in jurul lui," spune el. "Dar daca un producator egiptean de toastere vine si zice ca numele este marca inregistrata, atunci posesorul domeniului n-are nici o sansa sa-l pastreze."

Printre planurile sale legate de ICANN se numara sporirea numarului de domenii, o mai mare deschidere a acestui organism, precum si o impartire a puterii sale, insa este constient ca nu are prea mari sanse sa schimbe aceste lucruri prea curand. Aceasta si pentru ca n-are decat un singur aliat in comitetul director al ICANN, dintr-un total de 19 persoane.

Totusi, el reuseste sa devina foarte convingator atunci cand ataca pretentiile ICANN, potrivit carora "comunitatea globala de Internet" este reprezentata adecvat in conducerea ICANN.

"Prostii," sustine el, aratand ca doar 34.000 de utilizatori (inclusiv 130 africani) au votat, ceea ce-nseamna un procent de numai 0,0001%.

Desi declara ca n-are nimic cu americanii, el spune ca ICANN guverneaza probleme legate de Internet din California, "fara a tine cont de faptul ca aceste probleme pot fi vazute altfel din alte colturi ale lumii."

"Fiecare cultura are propria sa idee despre ce trebuie sa fie liber exprimat," spune el. "Controlul asupra Internetului de catre orice tara nu este posibil si nici nu este de dorit."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO