Business Hi-Tech

Un impuls pentru piata de PC-uri: statul va subventiona achizitia a 25.000 de computere

Un impuls pentru piata de PC-uri: statul va subventiona achizitia a 25.000 de computere

Numarul beneficiarilor din acest an ai programului Euro 200 va fi acelasi cu cel de anul trecut, dar mai mic cu 10.000 decat in 2008

27.04.2010, 23:05 31

Aproximativ 25.000 de elevi si studenti sub 26 de ani vorbeneficia in acest an de programul Euro 200, prin care statul vasubventiona cu 200 de euro achizitia unui computer de catre cei cuvenituri reduse. Astfel, Guvernul va aloca in acest an 5 milioanede euro pentru acest program, considerat benefic pentru piataPC-urilor, care a inregistrat anul trecut o scadere de peste50%.

"Estimam ca vor fi 25.000 de beneficiari in acest an aiprogramului Eu ro 200. Anul acesta exista anumite rigori bugetaresi nu se va depasi nu marul beneficiarilor", au declarat pentru ZFreprezentantii biroului de presa al Ministerului Educatiei,Cercetarii, Tineretului si Sportului. Potrivit informatiilor de pewww.euro200.edu.ro, site-ul oficial al programului, termenul limitapentru depunerea cererilor pentru Euro 200 a fost 21 aprilie,urmand ca pe 1 iunie sa fie afisata lista beneficiarilor. Numarulacestora va fi acelasi cu cel de anul trecut, dar mai mic cu 10.000decat in 2008. In 2007, numarul total de 38.379 a fost completacoperit, aproape la fel ca in 2006, cand au fost 28.005 debeneficiari. Potrivit Ministerului Educatiei, fiecare elev saustudent care se va incadra in termenii programului va primi un bonvaloric de 200 de euro cu care va merge la magazin. Cei care vorcumpara computere mai scumpe de 200 de euro vor completa suma dinveniturile proprii. Pentru decontare, reprezentantii magazinelortrebuie sa trimita apoi catre institutiile de invatamant de undeprovin beneficiarii bonurilor valorice si copiile de pefacturi.

"Programul incearca sa atraga cat mai multi tineri in domeniulde IT, unde pana in 2015 va fi un deficit de specialisti dejumatate de milion", a declarat pentru ZF Valentin Negoita,presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor deEchipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC),care a adaugat ca peste cinci ani angajatorii vor cere abilitati deoperare pe computer pentru 90% din locurile de munca. El a amintitca proiecte asemanatoare cu Euro 200 au mai fost derulate in tariprecum Italia, Ungaria sau Portugalia.

Piata PC-urilor va creste cu 5% dupa caderea de 50% deanul trecut

Valentin Negoita sustine ca proiectul Euro 200 va influentapozitiv piata PC-urilor din Romania si nu numai. "Cine isi cumparaazi un computer, maine isi va lua o imprimanta sau un altechipament electronic".

Speram ca programul sa fie in acest an mai riguros si sacontribuie la cresterea pietei de PC, care a fost anul trecut de500.000 de unitati, in scadere cu 50% fata de 2008, a mai spusNegoita, care a adaugat ca estimeaza o crestere de 5 procente apietei PC-urilor in acest an. "Suntem abia la inceputultrimestrului doi. Abia la jumatatea anului vom avea o mai bunaperceptie asupra cresterii pietei", a mai spus el. Piata de PC-uridin Romania este estimata la 200 de milioane de euro pe an.

La randul sau, Bogdan Iftemie, director de vanzari al Acer, celmai mare jucator de pe piata locala de PC-uri, sustine ca programuleste "bine gandit" pentru a ajuta familiile defavorizate. "Vasustine piata deoarece cineva tot va vinde in urmaprogramului."

La polul opus, Adrian Olteanu, director general al Flamingo,unul dintre cei mai mari jucatori din retailul de electronice sielectrocasnice, sustine ca programul e bun, dar nu va avea unimpact semnificativ asupra pietei PC-urilor. Olteanu a adaugat casuma medie cu care beneficiarii vor cumpara un computer va fi de250 de euro, ceea ce inseamna o suma totala de 6 milioane de euro,care, in opinia sa, nu va avea un impact atat de mare. In ceea cepriveste suma de 200 de euro, directorul general a argumentat caeste una cu care se poate cumpara un computer destul de bun.Potrivit lui Olteanu, Flamingo a fost principalul distribuitor anultrecut pentru Euro 200, fara a da insa o cifra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO