Business Hi-Tech

Un scandal de corupţie ajută noua putere de la Atena să schimbe şefii OTE

Panagis Vourloumis(1) ar putea fi înlocuit la şefia OTE de Michael Tsamaz, în prezent şeful diviziei de telefonie mobilă Cosmote

Panagis Vourloumis(1) ar putea fi înlocuit la şefia OTE de Michael Tsamaz, în prezent şeful diviziei de telefonie mobilă Cosmote

14.06.2010, 00:00 86

Panagis Vourloumis, 73 de ani, preşedinte şi director general algrupului elen de telecomunicaţii OTE, va fi trimis în judecată deautorităţile elene, ca urmare a unei anchete din 2005, el fiindacuzat de abuz de autoritate în cazul unor contracte supraevaluate,de 54 mld. euro, încheiate cu grupurile Siemens şi Intracom, scriepresa internaţională. Scandalul ale cărui origini datează din anul2005 a fost reaprins cu doar cinci zile înaintea şedinţeiacţionarilor OTE, ocazie cu care socialiştii greci au intenţia dea-l înlocui pe Vour loumis, notează presa elenă. OTE deţine înRomânia companiile Rom telecom, Cos mote, Ger manos şi Zapp - unbusiness de peste 1 mld. euro pe an.

Acuzaţiileautorităţilor se referă la contracte de achiziţii de materialeîncheiate între 2003 şi 2006, perioadă în care grupul deţineacapital mixt, de stat şi privat, au declarat surse apropiatesituaţiei, citate de AFP. OTE ar fi supraveluat contracteledeterminând de asemenea o reducere a valorii activelor companiei.Acuzaţiile sunt însă respinse de OTE. "Directorii OTE care au luatdecizia pusă în discuţie de justiţie au acţionat exclusiv îninteresul companiei. Afacerea vizează contracte pentru întreţinereareţelelor încheiate înaintea venirii actualei conduceri, în 2004",au comentat reprezentanţii OTE acuzaţiile. "Această decizieînseamnă că se vor prelungi discuţiile despre contractele dementenanţă pentru o perioadă mai lungă de timp. OTE va studiadecizia şi va face paşii necesari din punct de vedere legal în timputil."

Vourloumis va fi judecat împreună cu Yorgos Ioannidis, fostdirector tehnic al OTE, în prezent directorul general al Rom telecom. Ioannidis spune că a colaborat cu autorităţile elene pentruanchetă şi că această investigaţie nu afectează activitateaRomtelecom. "Aş vrea să precizez că mi-am dat tot concursul pânăacum, răspunzând la toate solicitările de a oferi informaţiile pecare le deţin pentru clarificarea tuturor aspectelor în discuţie şiconsider că am acţionat permanent în interesul OTE."

Vourloumis şi Ioannidis sunt singurii manageri ai OTE care aufost trimişi în judecată, alţi 11 membri ai board-ului OTE fiindscoşi din investigaţie.

Reaprinderea acestui vechi scandal de corupţie cu doar cincizile înainte de şedinţa acţionarilor OTE din 16 iunie va oferi unmotiv suplimentar noii puteri de la Atena nu doar să-l schimbe peVourloumis din funcţia de preşedinte al OTE, ci şi să blocheze oeventuală intenţie a Deutsche Telekom de a-l susţine pentru o altăfuncţie executivă. Vourloumis a fost numit la conducerea OTE deconservatori, în 2004, iar socialiştii greci, care au câştigatalegerile din octombrie 2009, au transmis mai multe semnale că nu-lvor susţine pe şeful OTE pentru un nou mandat. În prezentVourloumis cumulează funcţiile de CEO şi preşedinte al OTE, avândsuportul statului elen şi al Deutsche Telekom. Atena mai deţine 20%din OTE, în timp ce nemţii au 30% din titluri.

De altfel, potrivit Reuters, George Papaconstantinou - ministrulelen al finanţelor - a declarat pe 2 iunie că va ridica problemaconducerii OTE la şedinţa AGA. "Investitorii deja iau în calculplecarea lui Vourloumis. Declaraţiile lui Papaconstantinou aratăclar că statul nu-l va mai susţine pe Vourloumis", a declatatDimitris Birbos, analist la Marfin Analysis. "Posibilii succesorisunt Iordanis Aivazis, director operaţional al OTE, şi MichaelTsamaz, directorul grupului Cosmote", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO