Business Hi-Tech

UTI pune fibra optica in Bucuresti cu 200 mil. euro

01.10.2007, 18:15 76

Compania UTI Systems, membra a grupului de firme UTI, si Primaria Capitalei vor semna pana pe 15 octombrie contractul cu privire la realizarea retelei de fibra optica subterana NetCity a Bucurestiului, proiect estimat de oficialii Primariei la aproximativ 202 milioane de euro.
La licitiatia din luna mai, Primaria nu a primit decat o singura oferta pentru reteaua NetCity, UTI Systems, impreuna cu subcontractorii sai, printre care Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel, fiind singurul ofertant.
"Prin oferta depusa, UTI s-a obligat sa incheie lucrarile in termen de 36 de luni de la semnarea contractului, respectiv cate 18 luni pentru fiecare etapa a proiectului. Totodata, compania va plati anual Primariei redevente de 12% din veniturile obtinute din exploatarea retelei", a declarat Alexandru Radu, director coordonare infrastructura din cadrul Primariei Bucuresti, citat de Mediafax.
El a precizat ca UTI Systems va acoperi din surse proprii 25% din costurile lucrarilor, diferenta urmand sa fie acoperita din imprumuturi pe care compania le va contracta.
"Prima etapa a proiectului consta in construirea retelei in zona centrala a Bucurestiului care va costa 80-90 de milioane de euro, in timp ce ultima etapa va presupune cheltui de 110-120 mil. euro", a declarat pentru ZF Tiberiu Urdareanu, presedinte al grupului UTI. Urdareanu este fiul unui general de armata, chiar el fiind maior in MApN in rezerva.
Potrivit lui Radu, reteaua va fi concesionata catre UTI Systems pentru 49 de ani, perioada in care venitul mediu anual din exploatarea NetCity se va ridica la 35,49 milioane de euro. "In intervalul 2008-2009, venitul mediu anual va atinge 13,36 milioane de euro, iar in urmatorii doi ani va depasi 26 de milioane de euro", a afirmat el.
Pe langa administrarea retelelor de telecomunicatii cu fibra optica din Bucuresti, UTI Systems se va ocupa si de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informational din cadrul municipalitatii.
"Proiectul reprezinta un fel de bordurare a pietei de comunicatii.
Astfel, va exista pericolul sa se instituie un monopol si sa se puna diverse piedici juridice sau economice, de pe urma carora vor avea de suferit atat operatorii, cat si cetatenii", a declarat Radu Petric, directorul Romanian Cable Communication Association, care reprezinta interesele a circa 150 de furnizori de solutii de comunicatii.
Castigatorul licitatiei are obligatia ca, in urmatorii doi ani de la data atribuirii contractului, sa monteze retele de telecomunicatii subterane pe 1.350 de strazi, urmand ca pana in anul 2011 sa finalizeze proiectul pe toate cele peste cinci mii de artere ale Capitalei. Denumit Retea metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - NetCity, proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public-privat, Primaria punand la dispozitie domeniul public.
Sistemul presupune coborarea retelelor in subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate inchirierii de catre operatorii care vor sa furnizeze servicii de telecomunicatii intr-o anumita zona si instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, de alarmare a populatiei si de conexiune unitara intre Primaria Capitalei, cele de sector si unitatile subordonate.
La licitatia organizata de municipalitate s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumparat caietele de sarcini. La licitatia de atribuire a contractului de concesionare de lucrari publice a fost permisa participarea doar a firmelor cu o cifra medie de afaceri de minimum 45 de milioane de euro pe ultimii trei ani si cu experienta in executia lucrarilor de constructii de cel putin trei ani.
In plus, ofertantul trebuie sa fi realizat si intretinut anterior retele de cabluri de telecomunicatii subterane de minimum 500 de kilometri pentru un beneficiar din Romania sau din strainatate.
Printre proiectele demarate de UTI Systems se numara cele pentru sistemul de ticketing al RATB si Metrorex.
Potrivit Ministerului de Finante, Ericcson Romania a raportat pentru anul fiscal 2006 o cifra de afaceri de 405 mil. lei, in timp ce afacerile Alcatel-Lucent s-au situat la 473 mil. lei, in acelasi interval.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO