Business Hi-Tech

Vanzari record de telefoane mobile in trimestrul trei

24.11.2005, 19:08 24

Vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial au cunoscut o noua crestere spectaculoasa pe trimestrul al treilea al lui 2005, de 22%, cu mult peste cifrele anticipate de analisti, conform celui mai recent studiu Gartner.

Procentul de crestere este cel mai mare din ultimii cinci ani, spun analistii, in toate regiunile lumii inregistrandu-se vanzari mai mari decat in anii trecuti. Mai mult, Nokia a reusit sa isi creasca cota de piata de la nivel mondial, obtinand in aceasta perioada 32,6% din piata, iar Motorola a urcat de asemenea spectaculos de la 13,5% tocmai spre 18,7% din piata mondiala. Telefoanele subtiri RAZR au fost cele mai cautate, cu vanzari de peste 12 milioane de unitati (aproape 5,8% din totalul vanzarilor). Numarul trei mondial, Samsung, a avut un usor regres fata de anul trecut, pierzand circa un punct procentual, de la 13,7% anul trecut la 12,5% in 2005, conform Gartner.

Compania de analiza americana nu a lipit rezultatele Siemens si BenQ, desi compania taiwaneza a cumparat anul acesta divizia de telefoane mobile a concernului german. Astfel, locul patru revine, in opinia Garner, lui Sony Ericsson (6,7%), iar pe cinci se situeaza in trimestrul trei LG (6,5%), in timp ce Siemens este cotat abia in pozitia a sasea (4,6%).

In total, au fost vandute in cele trei luni analizate (iulie, august si septemebrie) circa 205 milioane de telefoane mobile in toata lumea, ceea ce arata ca pragul estimat de circa 800 de milioane de telefoane pe tot anul 2005 va fi depasit cu cel putin 10 milioane de telefoane mobile.

Nokia a vandut per total peste 66,9 milioane de telefoane mobile in cele trei luni, lansand zece terminale noi: cinci GSM si cinci pentru standardul rival american CDMA. Pentru retelele 3G, Nokia 6680 ramane cel mai popular terminal al momentului.

Castigatorul trimestrului ramane totusi Motorola, in opinia Gartner, compania reusind sa vanda 38,5 milioane de unitati. De fapt, vanzarile de terminale RAZR luate separat au depasit spre exemplu toate vanzarile de telefoane mobile Siemens si au fost foarte aproape sa egaleze vanzarile cumulate ale tuturor telefoanelor LG (13,3 milioane de telefoane). Motorola a avut insa de suferit pe partea de terminale CDMA, unde Nokia si Samsung au devenit tot mai active, spune Gartner.

In tarile in curs de dezvoltare, vanzarile sunt stimulate de cresterea penetrarii si de ofertele de terminale mai ieftine, spun analistii. In Occident, oamenii isi inlocuiesc vechile celulare si apeleaza de asemenea la ofertele operatorilor pentru a avea cele mai noi modele de telefoane multimedia.

Cele mai bune vanzari de telefoane mobile au fost in Asia, cu aproape 64 milioane de unitati, urmata de Europa Occientala cu 40 de milioane de telefoane, Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cu 39,7 milioane de unitati si America de Nord cu 36,3 milioane de telefoane vandute in trimestrul trei. Cele mai mari cresteri ale numarului de telefoane vandute s-au inregistrat in America Latina (plus 46%) si EMEA (plus 40%).

In Japonia, deja 42% dintre terminalele vandute in al treilea trimestru au fost 3G.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO