Business Hi-Tech

Vara asta se poarta TFT

05.05.2004, 00:00 18



Vara lui "99 a fost de fapt vara monitorului RealFlat. Gasisem o modalitate fericita, dar scumpa, sa impachetez monitorul analog de 14 inci, pentru a-l inlocui cu un exponat nou de 17 inci, ecran plat, rata de refresh de 85 Hz, rezolutie de 1280x1024 pixeli. Bombatul SVGA plecase, iar pe biroul meu se falea noul monitor plat.



Cutreierand institutiile publice mi se intampla sa mai vad secretare lucrand in fata unor monitoare ce-mi amintesc de vara lui '99. Din fericire, aceste ocazii sunt tot mai rare. Proiectele europene au inceput sa schimbe designul calculatoarelor din sediile institutiilor publice. Siruri de ecrane plate TFT (Thin Film Transistor) troneaza pe birourile de relatii cu clientii in banci, administratie, magazine, hoteluri. Resemnate, vechile ecrane cu tub catodic se retrag in birourile de contabilitate sau in camerele serverelor. Imaginile lor cu palpaieli le grabesc drumul spre casare sau pe piata second-hand.



In urma cu cativa ani, monitoarele LCD (pe baza de cristale lichide) intrau timid pe piata romaneasca, tinand la distanta cumparatorii prin preturi mari si fara a convinge prin calitatea imaginii oferite. Cursa monitoarelor LCD s-a dovedit una de viteza: timpul de raspuns a evoluat rapid spre pragul de 12 ms, unghiul de vizibilitate s-a largit suficient, luminozitatea si rata de contrast pot oferi o experienta vizuala deosebita. Poate, vara aceasta va fi a unui monitor LCD...



Pana si designerii in decoratiuni interioare prefera TFT-urile. Acestea nu au pretentii in privinta spatiului, aduc un aer de business, impun respect si admiratie din partea vizitatorilor. Monitorul LCD se asorteaza perfect cu mobilierul de birou; cum ramane insa cu imaginea?



Perfectionarea tehnologiei TFT a adus un plus de calitate imaginilor afisate de catre aceste monitoare, influentand si evolutia preturilor, care au devenit mai atractive. TFT-ul ramane cel mai avansat si mai scump tip de ecrane plate cu cristale lichide (LCD), care ofera cea mai buna rezolutie.



Sfera aplicatiilor monitoarelor LCD s-a largit si ea considerabil in ultimul an. Valorile mici (12ms, 16 ms) ale timpului de raspuns au rezolvat problema dublarii imaginii si a efectului de zig-zag. Timpul de raspuns se refera la viteza de reactie a semnalului pe ecran, reprezentand timpul necesar unui display cu cristale lichide sa schimbe culoarea pe tot ecranul de la alb la negru si inapoi la alb. Un timp de raspuns ultra-rapid asigura fluiditate in prezentarea imaginilor video si a efectelor vizuale.



Monitoarele LCD au un consum redus de energie si nu emit radiatii daunatoare vederii. In plus, monitoarele LCD au diverse dotari multimedia: boxe incorporate, cititor de carduri etc. Pretul ramane singura bariera in calea unui cumparator, interesat de un model performant (peste 500 de euro). Pentru o buna impresie, se pot gasi insa si monitoare LCD la preturi in jurul sumei de 300 de euro. Un birou plin cu TFT-uri e ca si un audit favorabil, dar... unul de imagine.



Majoritatea modelelor LCD au posibilitatea de pivotare (la 90 de grade), astfel incat documentele sa poata fi vizualizate si editate mai usor, corespunzator formatului in care au fost realizate: vedere sau portret. Utilizatorii care folosesc computerele pentru perioade indelungate de timp vor aprecia confortul vizual sporit de posibilitatea reglarii unghiului de montare a ecranului, astfel incat directia privirii sa fie perpendiculara pe suprafata lui. Unele modele LCD incorporeaza TV-tunere si pot fi expuse in salile de asteptare sau de conferinte in interiorul sediilor firmelor, functionand atat ca monitor, cat si ca televizor.



Monitoarele CRT raman solutiile pentru bugete mici. Modele performante destinate aplicatiilor profesionale, precum design-ul, proiectarea asistata, tabelele si bazele de date sunt si ele atacate de liderii gamelor TFT, care pot oferi rezolutii de 1600x1200 pixeli, un grad superior de luminozitate si o rate de contrast de 700:1. Monitorul LCD degaja extrem de putina caldura si consuma de 4-5 ori mai putina energie fata de modelele CRT. Din acest punct de vedere, folosind modele TFT se vor reduce costurile totale de exploatare, in cazul unor companii cu un numar mare de monitoare.



Sunt intr-un electro-center, in fata unui perete plin cu TFT-uri, care atrag atentia tuturor curiosilor si ii indeparteaza pe unii, dupa bugete. Videoclipul ce rula pe ecrane se termina aici: Bryan Adams - Summer of '69, fara nici o aluzie la nostalgia acelor vremuri. In concluzie, moda de vara 2004 pentru manageri este urmatoarea: in deplasare - notebook ultraportabil, la conferinte - Tablet PC, la restaurant - PDA, iar la birou - ecran TFT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO