Business Hi-Tech

Vita nobila Wi-Fi

14.07.2004, 00:00 11



O podgorie californiana foloseste tehnologia Wi-Fi ( Internet prin unde radio) pentru a obtine recolte mai bune. Fermierii au montat senzori wireless pe tot cuprinsul culturii de vita pentru a aduna informatii despre conditiile mediului: umiditatea aerului, a solului si temperatura.  Reteaua de senzori ii ajuta pe viticultori sa isi dea seama cand trebuie sa ude via sau cand trebuie sa aplice tratamente chimice sI sa faca aceste operatiuni doar atunci cand plantele au nevoie. De asemenea ii ajuta sa afle de ce toate regulile instinctive pe care le-au urmat atatia ani de viticultura dadeau rezultate foarte bune.





Vinul si intelepciunea



Bill Westerman, specialist la compania de consultanta hi-tech Accenture, spune ca dotarea wireless a fost o alegere naturala a cultivatorilor de vita-de-vie. Fiecare din senzorii "plantati" pe teren este inzestrat cu analizatoare care monitorizeaza cateva conditii care influenteaza sanatatea culturii de vita-de-vie. Strugurii de vita nobila sunt scumpi asa ca realizarea conditiilor optime pot face diferenta intre profit si pierdere in cazul podgoriilor de dimensiuni mici. In momentul in care un senzor a colectat datele, el le trimite mai departe la cel mai apropiat senzor si asa mai departe pana ce informatiile ajung la serverul central.





Sistemul de alarma



Podgoria americana este asezata pe un deal, iar conditiile variaza foarte mult intre culmea dealului si baza acestuia. Informatiile colectate au permis cultivatorilor sa isi dea seama de aceasta diferenta in mod concret. "Acum, ei pot sti exact de ce cantitate de apa are nevoie solul pe orice portiune de teren si cand sa il irige", spune Westerman. Analiza si strangerea datelor a permis scaderea cantitatilor de chimicale imprastiate in podgorie. Aceasta se face acum doar atunci cand vita solicita acest tratament si nu de zece ori pe zi ca inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO