Business Hi-Tech

Vodafone are 500.000 de clienti 3G

12.10.2007, 19:49 13

Compania Vodafone Romania a extins aria de acoperire a serviciilor 3G broadband, cu o viteza de transfer al datelor de pana la 3,6 Mbps, in 41 de orase.
"Ne bucuram sa oferim serviciile 3G broadband unui numar cat mai mare de clienti Vodafone, prin extinderea retelei intr-un numar total de 41 de orase. (...) In acelasi timp, anuntam ca zilele acestea am inregistrat o jumatate de milion de utilizatori 3G, ceea ce reprezinta un prag important pentru noi si pentru piata serviciilor 3G din Romania", a declarat Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.
La jumatatea anului trecut Vodafone avea peste 170.000 de clienti 3G si a incheiat anul cu aproape 300.000 de utilizatori ai serviciului. La sfarsitul lunii iunie a anului curent, Orange Romania avea 418.000 de utilizatori ai serviciilor de date mobile prin tehnologie EDGE/3G.
Serviciile Vodafone 3G broadband sunt bazate pe tehnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access).
Cele 41 de orase sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu, Oradea, Targu-Mures, Arad, Pitesti, Galati, Braila, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Bacau, Buzau, Alba Iulia, Campia Turzii, Sinaia, Predeal, Azuga, Comarnic, Breaza, Busteni, Turda, Deva, Mangalia, Eforie, Sfantu Gheorghe (judetul Covasna), Alexandria, Tulcea, Targoviste, Slatina, Giurgiu, Zalau, Vaslui, Resita, precum si mai multe statiuni de pe litoral, printre care Mamaia, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Venus si Vama Veche.
Pe de alta parte, compania a anuntat ca va trece la o infrastructura de retea bazata in totalitate pe Internet Protocol (IP), proces care se va incheia in aprilie 2008. Infrastructura este furnizata de compania chineza Huawei.
Si Orange Romania a anuntat la jumatatea acestui an ca a folosit echipamente furnizate de Huawei pentru a realiza teste cu tehnologia HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), care asigura viteze marite de trimitere (upload) a datelor, de pana la 1,92 Mbps.
Piata locala de mobile are 19 milioane de utilizatori, principalii jucatori fiind Orange si Vodafone, dupa care urmeaza la mare distanta Cosmote si Zapp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO