Business Hi-Tech

Warner Bros. si DreamWorks vor crea filme cu tehnologie HP

21.04.2004, 00:00 11

Producatorul de computere Hewlett-Packard (HP) va furniza tehnologie digitala pentru doi dintre cei mai mari producatori de filme din lume, Warner Brothers, parte a concernului Time Warner, si DreamWorks, compania de animatie a lui Steven Spielberg.
Valoarea celor doua contracte, care se intind pe mai multi ani, nu a fost facuta publica, dar este estimata de surse din piata in jurul a un miliard de dolari. HP va furniza creatorilor de filme tehnologie digitala, hardware si software, pentru realizarea de efecte speciale si postproductie, dar si pentru restaurarea si arhivarea peliculelor vechi. De asemenea, tehnologia HP de protectie a datelor va fi folosita la distributia filmelor. Serverele si celelalte echipamente HP vor fi folosite de DreamWork pentru ultimele retusuri la filmul de animatie "Shrek 2", care urmeaza sa fie lansat in vara, au anuntat oficialii celor doua companii.
"Acest acord semnaleaza interesul crescut al companiilor IT de a colabora cu firmele media, iar sefii de la Hollywood sunt si ei interesati de noile tehnologii digitale", a apreciat un analist citat de The Wall Street Journal. Compania DreamWorks si-a anuntat decizia de a produce de acum inainte filmele numai cu ajutorul tehnologiei digitale.
Analistii apreciaza ca HP isi consolideaza astfel si strategia sa de solutii la cheie pentru afaceri, unul din segmentele pe care compania a marjat in ultimul an. De asemenea, miscarea ii confera un pas inainte fata de principalii sai concurenti in industria de 1.000 de miliarde de dolari pe an a divertismentului. "Nu este vorba doar sa vindem produse si servicii, ci sa cream piete noi pentru companie", a declarat un oficial al HP.
Stirea este de asemenea considerata de analisti ca o veste proasta pentru principalul concurent al HP pe partrea de servicii IT "la cerere", International Business Machines (IBM). Compania era favorita Hollywood-ului si semnase in 2003 un acord cu Warner Bros. Oficialii studiourilor Time Warner nu au precizat insa daca contractul cu HP va afecta relatia cu IBM. Mai mult, contractul obtinut de HP este un avertisment pentru Dell, care este principalul furnizor de computere pentru industria filmului, spun analistii.
Sefa HP, Carly Fiorina, a fost cea care a reorientat compania spre industria divertismentului. Numai in ultimele luni, Hewlett-Pacakrd a anuntat mai multe initiative in acest sens. Compania s-a aliat cu Nokia pentru producerea de solutii pentru "visual radio", noul concept care va alatura transmisiei radio si imagine. HP a batut palma cu cel mai mare lant de Internet-Cafe din SUA, Starbucks, pentru a le permite internautilor sa descarce de pe Net muzica, jocuri si filme care sa fie trase direct pe CD. Producatorul de computere a semnat de asemenea un contract cu Apple pentru a vine playere de muzica iPod sub brandul HP.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO