Business Hi-Tech

Web-ul romanesc atrage lunar 17 milioane de vizitatori unici

19.10.2006, 19:42 30

Site-urile romanesti au lunar aproximativ 17 milioane de vizitatori unici, majoritatea dintre ei accesand site-urile din Romania din alte tari, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Tudor, director de comunicare NetBridge.
"Probabil ca la sfarsitul anului sau la inceptul lui 2007 numarul de vizitatori unici din Romania ce acceseaza site-uri romanesti va ajunge la sase milioane", a precizat Tudor.
Cei care acceseaza site-urile.ro din afara tarii sunt romanii care au plecat la munca in afara tarii si cei din diaspora, conform oficialului NetBridge. De asemenea, nu trebuie neglijata nici prezenta vizitatorilor straini, care acceseaza site-uri romanesti cu target international, precum Softpedia.com sau Soft32.com
Evolutia numarului de vizitatori unici din Romania depinde foarte mult de cresterea numarului de conexiuni la Internet pe piata locala. Pe de alta parte, site-urile romanesti vor incerca cu timpul sa atraga cat mai multi vizitatori straini, avand in vedere integrarea in Uniunea Europeana.
"Sunt convins ca primele site-uri ce se vor dezvolta sa atraga cat mai multi utilizatori straini vor fi magazinele online. Practic, magazinele online vor putea sa vanda din Romania catre orice client din Uniunea Europeana. Singura problema care mai trebuie rezolvata este cea cu platile online", a mai spus Tudor.
Majoritatea vizitatorilor care acceseaza Internetul romanesc sunt interesati de paginile web ale publicatiilor, radiourilor si posturilor de televiziune, peste 27 de milioane de vizitatori fiind inregistrati in luna septembrie de trafic.ro pe astfel de site-uri. Potrivit trafic.ro, serviciul de monitorizare a site-urilor din Romania, dezvoltat de netBridge, categoria Stiri/Mass-media, care cuprinde peste 670 de site-uri active, conduce in Topul celor mai vizitate categorii ale internetului romanesc.
Categoria a inregistrat si cele mai multe afisari pe luna septembrie: aproape 200 de milioane.
Site-urile categoria Stiri/Mass-media s-au aflat pe tot parcursul acestui an cel putin in Top 3 al celor mai accesate categorii, conform NetBridge.
Site-urile din categoria Calculatoare/Internet se afla pe locul doi ca numar de vizitatori, cu peste 19 milioane de persoane care au accesat cele 1.311 site-uri din aceasta sectiune. Top 3 este completat de site-urile din categoria Cautare/Portal, care au atras peste 14 milioane de vizitatori in luna septembrie. Desi nu insumeaza decat 395 de site-uri, categoria a inregistrat aproape 150 de milioane de afisari, mult mai multe decat sectiunea de Calculatoare/Internet (aproape 90 de milioane de afisari).
Site-urile din categoriile Divertisment si Afaceri/Comert s-au bucurat si ele de interesul romanilor, cu aproxamativ 8,7 milioane, respectiv 7,1 milioane de vizitatori.
Topul pentru luna septembrie evidentiaza cresterea gradului de interes pentru site-urile din categoria Comert electronic, care au atras 6,3 milioane de vizitatori, aflandu-se pe locul sase in clasament.
Clasamentul mai arata ca site-urile de matrimoniale atrag mai multi vizitatori decat cele de sanatate, muzica sau arta/cultura. Categoria Locuri de munca este devansata de site-urile de arta/cultura si cele de sanatate.
Cu 730.000 de vizitatori, site-urile de politica se afla pe locul 26, depasind doar site-urile din categoriile ONG (445.000 vizitatori) si Bani Online (230.000). Topul celor mai vizitate categorii de site-uri ale internetului romanesc a fost realizat pe baza statisticilor efectuate pentru luna septembrie de catre serviciul trafic.ro, care monitorizeaza peste 24.000 de site-uri romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels