Business Hi-Tech

Windows 7 a mărit profitul Microsoft cu aproape 50%

Windows 7 a mărit profitul Microsoft cu aproape 50%
25.07.2010, 23:12 21

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, aobţinut în al doilea trimestru al anului un profit de 4,52 demiliarde de dolari, în creştere cu 48% comparativ cu aceeaşiperioadă a anului trecut, datorită vânzărilor sistemului de operareWindows 7 şi a suitei de aplicaţii Office 2010, relatează The WallStreet Journal.
În ciuda acestor rezultate, care arată că principalele produse alecompaniei încă sunt populare, investitorii sunt sceptici cu privirela performanţa gigantului american pe alte pieţe, precum cea amotoarelor de căutare sau cea a telefoanelor mobile, dominată decompanii precum Google, cu platforma Android, sau Apple, comenteazăcotidianul american.
"Rezultatele arată clar că Office şi Windows continuă să aducăvenituri mari companiei. Întrebarea care apare este ce va fi peviitor. Asta a fost întrebarea pentru Microsoft din ultimii zeceani", a declatat Brendan Barnicle, analist la compania de cercetarePacific Crest Securities.
Veniturile Microsoft în perioada aprilie-iunie, ultima din anulfiscal al companiei, au crescut cu 22%, la 16 miliarde de dolari.Potrivit Financial Times, acest rezultat se datorează creşteriivânzărilor de PC-uri la nivel mondial, după scăderea masivă de anultrecut. Oficialii Microsoft au declarat că aproape 15% dincomputerele din lume funcţionează pe Windows 7, ceea ce înseamnăaproape 175 de milioane de licenţe vândute de la lansareaprodusului din octombrie anul trecut. Microsoft a avut în al doileatrimestru al anului venituri mai mari decât Apple, doar 0,3miliarde de dolari fiind diferenţa dintre ele, comentează WallStreet Journal, care a adăugat că acest lucru era de neimaginatacum zece ani. Apple a devenit în luna mai cea mai valoroasăcompanie de IT din lume, după ce capitalizarea sa de piaţă aîntrecut-o pe cea a Microsoft.
Divizia de servicii online a companiei, din care fac parte şimotorul de căutare Bing şi portalul MSN, a avut venituri de 565 demilioane de dolari, în creştere cu 13 procente de la
501 milioane de dolari, în timp ce pierderile operaţionale aucrescut la 696 milioane de dolari de la 585 de milioane dedolari.
De asemenea, divizia de business a companiei, dominată de suita deaplicaţii Office, a avut venituri de 5,25 de miliarde de dolari, încreştere cu 15 procente.
Microsoft şi-a redus estimările privind cheltuielile operaţionalepentru anul fiscal 2010-2011, care a început la 1 iulie, de la 27,5miliarde de dolari la 27 miliarde de dolari, după ce a redus anultrecut personalul cu circa 5% pentru a controla costurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO