Business Hi-Tech

Wipro nu poate lucra 4 ani cu Banca Mondiala

12.01.2009, 18:34 30

Compania Wipro, al treilea mare exportator de software din India, nu mai are voie sa lucreze pentru Banca Mondiala, decizia institutiei financiare determinand scaderi ale actiunilor companiei pe bursa, scrie Bloomberg. O alta companie care are interdictie de a face afaceri cu Banca Mondiala este Megasoft Consultants.

Valoarea actiunilor Wipro a scazut cu 12% pe bursa din Mumbai si reprezinta cel mai mare declin inregistrat in ultimele trei luni. Valoarea actiunilor Megasoft a scazut, de asemenea, cu 15%.
Interdictia a fost instaurata in urma cu doi ani, pentru ca firma a oferit angajatilor de la Banca Mondiala posibilitatea de a achizitiona actiuni ale Wipro cand compania s-a listat pe piata bursiera din Statele Unite, in anul 2000.
Dezvaluirea facuta de companie, la mai bine de 18 luni de la momentul aplicarii interdictiei, vine dupa ce oficialii Bancii Mondiale au decis sa publice numele tuturor companiilor care au interdictie cu privire la contracte.
Fondatorul unei alte mari companii indiene care ofera servicii software, Satyam, a fost arestat recent dupa ce a admis ca a comis o frauda, in cadrul unui scandal care a ravasit pietele bursiere si a determinat impunerea unor reguli mult mai stricte cu privire la informatiile despre contracte.
"Intr-un asemenea context, companiile vor face dezvaluiri numai pentru a fi sigure ca nu sunt percepute ca fiind lipsite de transparenta", a declarat Sandip Sabharwal, ofiterul de investitii al J.M. Financial Mutual Fund, care administreaza bunuri in valoare de 1,2 miliarde de dolari (0,9 mld. euro) in actiuni si bonduri. "Trebuie sa ne uitam la detalii inainte de a face o evaluare", a adaugat el.
Compania Wipro nu are voie sa incheie contracte cu Banca Mondiala timp de patru ani, incepand cu luna iunie 2007. Oficialii Wipro au sustinut ca achizitia de actiuni realizata de angajatii Bancii Mondiale nu a incalcat reguli etice sau politicile privind conflictele de interese.
"Veniturile de la Banca Mondiala sunt nesemnificative", au precizat oficialii companiei, adaugand faptul ca nu se asteapta ca acest "embargo" sa afecteze si alte contracte.
"Am decis ca este mai bine sa dezvaluim mai mult decat mai putin", a declarat Suresh Senapaty, director financiar al Wipro. El a precizat ca in anul 2000 Wipro a oferit actiuni si clientilor, si angajatilor clientilor care nu aveau legatura cu Banca Mondiala.
Angajatii Bancii Mondiale, familiile si prietenii lor au cumparat 1.750 de actiuni Wipro pentru aproximativ 72.000 de dolari la pretul emisiunii de actiuni, au spus oficialii companiei indiane.
"Reprezentantii Wipro au oferit angajatilor Bancii Mondiale o participare in program. Ei au decis sa directioneze aceasta oferta catre membrii familiilor lor si prieteni."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO